Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Thursday, May 18, 2006

Update APM, VWS,NOVO,TORM,COLO



Om denna kil brytes downside kommer APM med stor sannolikhet in i ett fortsatt fall.
Fall ur falling wedge kan vara dramatiska mht till tid (kort) och pris (stort).
Det är RISKEN.

Hur stor ÄR så risken?
Se på chartet nedan.


Den stora head and sholder formation ovan ÄR bruten. viligger under halslinjen. Så är det batra att mäta avståndet från toppen till halslinjen. Det avståndet aplicerar vi så nedår från halslinjen och sydpå. Där ligger fall potentialen som är RISKEN.



volume goes before price säger man på Wall stret.
Chartet ovan är en volym studie med hjälp av On Balance Volume och "Price Volume Trend, som båda mäter utvecklingen med hänsyn till volym. Volym chartet skall vara identiskt med pris chart - om inte - js då föregår det nånting under ytan som vi inte kan se (SMART/big money is selling....)

Se på PVT Överst.
Trots att priser (nederst) bara marginalt brutit igenom halslinjen så gjorte pvt det för länge sedan. Och observera också att vi är nere på 2002 (!!) nivå i PVT.

OBV
samma sak, bara inte så dramatiskt. Se eventuellt min update från 4 maj, där är en update på APM som visar att det är utlänningar som sålt. Om vi dividerar kursen med Euro så var chartet dramatiskt negaivt redan då!


VWS.



Jag har lite dåligt samvete för att jag inte fått lägga ut detta chart tidigare, som visar det motstånd som kursen rök in i efter break out ur den fallande trendlinjen (om det är tröst, så har jag fåt köpt igen efter salg och ligger nu minus i aktien - även om man kan göra bra analyser så är det inte säkert att man är en bara trader......:(

Anyway - det är perspektivet och som jag ser det så skall vi testa break out linjen och/eller support. Jag trodde faktiskt det var större kraft i aktien men...






Ett daily chart visar var vi måske skall hen. 136,50 är mitt worsk case scenario pt. Det finns ett ännu värre men det ser vi på om 136,50 btyts med övertygelse...

Hope!




Detta är för mig det sista hoppet före 136,50(?).
Bryter vi den undre linje, så blir jag tvungen att sälja med minus i marginalen.
Och det fanns redan små tecken på det, igår.

TORM


ser om möjligt ännu värre ut än APM.
Bryter vi kilen står vi i samma situation som med APM och det tror jag det finns stora möjlighjeter till.
200 är potentialen.
Head and Shoulder formatiuonen i Torm ÄR bruten.

NOVO


Chartet talar för sig själv. Det skall i mina ögon , närmast ett mrakel till för att kursen skall komma upp omkring toppen inom ett hlavt år. Och innan dess är det många bottnar som skall testas.
Det måste finnas bättre ställe att anbringa sina pengar (banken?)




Lite prespektiv.
Stötte omkring 340.
MEN
Jag synns denna formation påminer allt för mycket om APM H%S break i Januari för att tro på att supporten betyder nånting.
Bryter vi 340 så har Novo ett stort problem.

Coloplast


detta weekly chart visar att vi brudt en vigtig (röd) supportlinje efter att toppformationen också är brudt.
Måske stötte vid 436 ,men jag tror vi skall ned i ca 400 innan det sker nånting. Problemet är så att vi har ett failure break ur den stigande trend kanalen - det ser INTE bara ut.


Varför så pesimistisk.




detta chart över QQQQ som är ett derivat av Nasdaq 100 har jag följt en längre tid.
Där kan man läsa vad som skett och vad "skulle" ha skett.
Det brott vi sett denna vecka är VERKLIGT alvarligt.

Sunday, May 14, 2006

Top of the BullMarket or correction?

Genom att klicka på charten blir dom större o tydligare.Och i bottn till höger finns en "globus" man kan klikke på så blir chartet ännu tydligare (och större)

Vad jag skriver skall inte betraktas som en rekomendation till att handla, köpa eller sälja. Och jag beskriver bara min personliga uppfattning samt teoretiska teorier omkring Teknisk analys.

De flesta investorer investerar med en lång horisont, men analyserar med en kort horisont (jag gör motsatsen..). Det beror ofta på att att man inte har data eller andra verktyg till long term analys. I FA analyser, finns det inte heller fakta som underbygger den slags analyser.
Marknaden däremot har en lång hukommelse....

Det först chart jag vill visa är Dow Jones från 1928 och det är vigtigt att se för perpektivet i dag.









Många ser inte problemet med högre kurser. Dom förstår/vet inte att en gammal top ses som ett motstånd mot högre kurser. Men de som sysslat med TA vet att man inte bara passerar en top, just like that. Och definitivt inte på första försöket.
Vi gör nu första försöket....

De flesta har också lättare att se uppgång än nedgång och ser det naturligt att vi stiger igenom gammal top.
Så därför har jag vänt på chartet:





OK guys!
Hur ser det ut nu?
Om detta var en aktie du ägde, faller vi egenom eller är den gamla botten support?
Krafterna är dom samma - det handlar mer hur vi SER på tingen.
Chartet ovan är ritat med aritmetisk skala. Nästa chart är ritat med Loagaritmisk skala. Dvs procentuell förndring.
Då ser chartet annerledes ut. Det är också lätta att göra en TA på chartet.



Detta ÄR samma chart.

Och här kan vi se några fascinerande ting, vi närmar oss förståelsen för vad som driver kurserna. Det ser vi bäst i long term charts, som avspeglar "the collective mind" hos investorerna från 1928 till idag.

Dsvärre får vi inte alltid det svar vi söker, men vi får några hints..


EN teori är att resultatet av den totsala mängden investorers handlande påverkar kurserna efter ett matematiskt, geometriskt bestämt mönster, precis som vi f.ex kan beräkna tidvattnet.

I detta chart ser vi att den först nedgången innan pausen 1966 är satt till X år. Den blå linjen visar att det tagit 2*X år för hela nedgången. Detta är ett sammanhang vi ofta ser i aktie/index bevegelser.
Lägg nu märke till att efter X antal år gick bevegelsen i stå. Vi får en trading range på 17 år.
Nu är alltså frågan - vad händer efter 2*X år (= fram till marts 2000).

Kan vi bara ignorera det faktum att vi har dubblat första nedgången, eller finns det signifikans i detta faktum eller är det bara en tillfällighet.
Om vi menar att det finns ett samband och logik i kursbevegelsen, så skall vi tänka på den 17 år långa paus i utvecklingen 1966-1983, innan vi tror på en förlängning av 2*X trenden.Altermativet som jag ser det är antingen en trading range eller fallande kurser (motsatt i denna bild)

Det finns också teorier om att kurserna utvecklas efter en "Naturlig" cyclus som W.D. Gann uttryckte det.

I chartet nedan visas en sådan "naturlig cyclus 1928 till 1943 .
Observera att vi fångar Hela nedgången med kraschen 1929 helt perfekt mellan de första två staplarna.








Applicerar vi samma "naturliga" cyclus på perioden 1997 fram till nu, så ser den ut såhär.

Detta är alltså perpektivet på situationen just nu.






Låt mig visa situationen i oktober 1987 (då aktierna gjorde detsamma som oktober 1929...)







Detta är ett "bar chart", där varje lodräta linje visar hög och lågpunkten för en specifik dag. Några "bars" är markerade med en färg (blå/röd).
En röd "bar" visar när vi hade en specifik planet konstellation och den blå visar ett annat planet par (vilka det är, står i övre vänstra hörnet av chartet - vinkeln står också).
Detintressanta är att denna kombination nästan samma dag inte är vanligt. (att den uppstår med en dags mellanrum).
Sedan 1987 har det fakltiskt inte hänt.

Förrän 1-4 Maj 2007!

Observera de blå bars. Bra bottom/top pickers, eller hur. Om man nu visste när nästa blå bar var, kunde man ju tjäna en förmögenhet.
Det vet man faktiskt. Dom följer en "naturliga" cycle, som man kan slå upp i en Ephemeris (se "Wikipedia" på www för detaljer).



Ok - nu har vi lite bakgrund och perspektiv på dagens situation. Faktum är att de flesta börser världen runt noterade dramatiska fall torsdag och Fredag. Utan att vi egentligen har sett någon fundamental grund. Varför faller de så?
Är det den "naturliga cykeln" som tagit över?
På denna link finns ett urval börser...

http://stockcharts.com/candleglance/?EWA,EWC,EWQ,EWG,EWJ,EWM,EWW,EWS,EWD,EWU%7CB%7CD27




"Fundamental grund"

Joseph Granaville, en av de första moderna "tekniker" beskriver i sin bog från 1976 bull och bear markets tre faser .
Så här beskriver han den första fasen i en bear market . Den fasen jag tror startade sista veckan.

FIRST PHASE OF A BEAR SWING I
Bear markets never visit by appointment, ringing your front doorbell during the daylight hours. They come like a thief in the night, sneaking.in the back door while the public sleeps the slumber of confidence. The general investing public doesn't follow 200-day trendlines, the advance-decline line or the short interest and wouldn't know a field trend from a fieldmouse . The general public reads the newspaper, and it contains basically fundamental r data. That means that they buy stocks late and sell stocks late, not aware of_the stock market game at all. The market game, only made possible by lack of synchronization between the technical and fundamental, reaches one of its most interesting junctures as a bear market gets underway. Since the market moves ahead of the news, ahead of business, ahead of everything, trading on tomorrow and technicians follow the market, they will sell their stocks to the fundamentally oriented majority who lean almost totally on the news, business developments, economics, etc. By the very definition of this time lag between the technical and the fundamental, the public will always be confident at a major market top because the earnings and dividend picture will be very bright, the economy will be strong and just about everything else that creates public confidence will be in place. But those factors from a timing standpoint are meaningless. If the market generally moves nine months ahead of earnings, what utility does an earnings statement have? But if the market and earnings moved together there could be no market game. Technicians would want to buy stocks, but so would the fundamentalists, and then who would be selling? At a market peak earnings would also be at a peak, economists would be projecting a downturn and then everybody would want to sell, technicians and fundamentalists, and then who would be buying to make that total selling possible? So then it is axiomatic that most of the time the technical and the fundamental must DISAGREE. They have to be on different timetables in order to make buying and selling possible.
So then there is no question about public confidence in the first phase of a bear market. The public is the only agency that can BUY stocks as the smart money SELLS. Now, since the public is following everything CURRENT, and nothing in the current picture suggests a bear market, the initial downswing of a bear market is going to be greeted with total public DISBELIEF. After all, if they believed, who would be buying to make the selling possible? It takes two to tango. Any major event tending to make the public totally confident on the outlook for business and the economy at this time should be viewed with maximum suspicion.

Nu gäller det att vara ärlig och finna av vilken typ av investor man är och vilka verktyg man använder till sina beslut.

Låt oss se på ännu ett chart.




Vi ser här sida vid sida Dow Jones , Standard & Poor och Nasdaq från 2000-2006.
Dow har tagit igen nästan hela fallet 2000-2003. S&P 78,6% och Nasdaq 38,2%.

Låt oss se vad Joe Granville säger om det.
Han skrev (1976!) (obs han skriver nu om sista fasen i en bullmarket):

The Dow industrials are in their glory during the third bull phase, pulling away from all the broader indices. A series of new highs for the bull market is recorded with the usual terminal move characterized by a sharp final perpendicular rise to a record high, a move lacking confirmation by a number of the major indicators(dvs S&P500 och Nasdaq).

Han skriver vidare:
A serious divergence is expected during the third bull phase between the industrials and transports, one of the two averages failing to confirm the other.
Detta är den kända Dow Teorien
http://www.stockcharts.com/education/MarketAnalysis/dowtheory1.html

Som ser ut såhär i praktiken:









Vi har alltså en non-confirmation på Dow teorien.
OM INTE vi får en ny high i Dow Jones indexet....
Som det omedelbart ser ut nu, är detta inte fallet - i det långa perspektivet.

Vad jag kan se så finns det alltså inte mycket som, tekniskt sett kan få kursen att explodera nord på.

Man talar också om att en bullmarket dör ut......
Så skriver Joe om länden på en bullmarket:
Twenty-one to 33 months have gone by since a major confirmed market bottom has been recorded. By this indicator alone one would be warned that the bull market is aging, the time at hand to begin to look for the exits............

Tillbaks till nutiden!

Låt oss se på de sista dagarna.

DAX indexet kan vara intressant för Danska investorer och jag föreslår att man ser på min blog från 1 maj för ett perspektiv på DAX.

detta är dock ett dailly chart.



Som bekräftar mina mistankar från 1e Maj.
Vad vi ser är två break downs.

1. Genom stöttelinjen från oktober 2005

2.Under botten från 3e Maj.

Om man vill så kan man beskriva en kilformation med en potentila på 5600 (not shown).

Observera också den negativa divergensen mellan kurs och oscillator samt negativ crossover i oscillator.

Inte mycket positivt i detta chart. det bästa man kan hoppas på enligt min mening är en "pullback" till den röda linjen (test of break down). men jag tror vi skall längre ned först.

Låt oss se på Nasdaq:




Detta chart är intressant ur en teknisk synsvinkel eftersom det är så precist. problemt är bara att det är så negativt. Vi ser två kilformationer. En kilformation är "bearish".

Den röda gav oss hopp om en hurtig kraftig positiv bevegelse när vi hade upside break out. Det resulterade dock i en failure bevegelse till "1". Den blå negativa kilen bildades sedan (med kontaktpunkterna abcde). Som bröts downside i siste uge!
Fredagen uppvisade dessutom ett runaway gap!
Det ser alltså inte bra ut för måndag och kommer vi in i den röda kilen igen så är hela det positiva break out scenariot ödelagt och vi har ett stort positivt break out failure framför oss. Och det är RIGTIGT dårligt!
Ett positivt test av den övre röda linjen vore alltså fint. Kan vi räkna med det?

Det tror jag inte.




Volym oscillatrn i chartet ovan visar negativ divergens. Den har fallit igenom support, trots att kursen inte har. (Det normala är att volym bryter ut före pris)

Detsamma gäller S&P 500 nedan.

Hur slutade då usa i fredags?



Chartet ovan är et MINUT chart från 11:45-16:00 NYC time och det ger inte särskild tröst till nervösa Bulls. Det slutar med brek down ur fallande kil - ett av de mest negativa patterns jag känner. Volume oscillatorn bekräftar breakdown genom att falla under support de sista minuterna.

Detta är alltså situationen för Måndag morgon i Danmark.

Kommentaren nedan omkrin APM har jag sänt till en kamrat.



Köps rekommendationen i mandags har inte utvecklat sig utefter det positiva alternativet.
Tvärt om!
I stället för att uppnå 55800 var high i Onsdags bara 54500. Och jag mistänker att vi inte kommer högre.
Grovt sett så var detta det andra testet av den röda halslinjen i den stora toppformatioen Head and Shoulder.
Vad som hände var att support vid 50000 såg ut att hålla i och med att vi bröt upp ur en lille dubbel botten formation.
I Torsdags hände så det att det gap som bildades vid break out, det skulle lukkes, men efter min mening så kom vi allt för långt ned och ligger marginalt under den lille fallande trendlinjen. Men det vigtigaste är att vi också ligger under toppen som vi bröt över i Mandags. Så jag menar att det är ett break out failure, vilket topp no (2) också indikerar (toppen är lägre än topp no (1))






Att vi har motstånd vi top (2) kan vi se på detta chart. En fallande pitchfork har begränsat uppgången både vid topp (1) och (2). Där ligger också en fallande trendlinje samt fibonacci 78.6% motstand.
Fredag bröt också – om än marginalt 0,618 nivåen.
Jag ser mig därför nödgad till att igen uppta min negativa attityd till APM och tror att vi kommer att falla under 50000. Den nivåen har nu blivit testad så många gånger att den är redo för att genombrott.
Jag har dessutom svårt att föreställa mig att den negativa stämningen och break down i DAX kan ge APM positiva signaler.

Wednesday, May 10, 2006

Update APM

Genom att klicka på charten blir dom större o tydligare.Och i bottn till höger finns en "globus" man kan klikke på så blir chartet ännu tydligare (och större)




Det ser ut som om botten vid 50800 var solid och har blivit ett springbrätt för en mindre(?) uppgång.
Idag har vi haft ett positivt break ur Fib motstånd fallande motstandslinje och gammal botten.
Det blir nu vigtigt att se om vi har haft en stor, positiv, ABC korrektion (Elliot wave) från Augusti toppen eller om vi är inne i en mindre (negativ) abc korrektion.
En indikation får vi vid 55800, som är en annan tidigare botten och p.t den fallande huvudmotstandslinjen.
Jag vill mena att en lukkekurs över 56000 och det är dags att igen ta på sig de positive briller och igen se efter fler positive argumenter (tekniskt sett). Men ännu menar jag att vi korrigerar i en downtrend för APM.




A- aktien verkar på mig som en god referens tekniskt sett. Den ger lite tydligare signaler.
Man skulle alltså kuna analysera A aktien och handla i B aktien som ofta har mindre spread.
Motståndet över kursen utgörs av 2 gamla bottnar, median line i (grön) andrews pitchfork, fallande trendlinje och halslinjen i den stora sHs formation.
Bryter vi det motståndet så är det av avgörande betydelse.
Om det bryts så blir det i varje fall inte i första föröket - det är motstanden allt för stark till
Men vi skall nog dit och göra ett försök. Den typ av nivå, brukar fungera som magnet på kursen och volymen är onekligen övertygande positiv.
Så det är inte omöjligt att tjäna en tusenkroners sedel på en hurtig handel.
Den uppmärksamme teknikern kunde den 4 maj ana det scenario vi nu ser. Han(hon?) såg då att kursen i A aktien lukkede under support - utan att B aktien gjorde detsamma. Denna positiva divergens konfirmerades sedan dagen efter i båda aktiernas postiva utveckling.
PS
Ibland är det de verkligt små detaljerna som ger en hint om utvecklingen.
Problemet med precis denna situation var att vi inte visste om B aktien uppvisade positiv divergens eller om A aktien uppvisade negativ divergens. 2 dagars utveckling däremot gav oss svaret och möjligheten till en high probabillity, low risk, short term, handel.

Thursday, May 04, 2006

Betydelsen av dagens bevegelse i Vestas

Genom att klicka på charten blir dom större o tydligare.Och i bottn till höger finns en "globus" man kan klikke på så blir chartet ännu tydligare (och större)
Enjoy!




Se noga på detta chart. Det break out och energien i detta break är typiskt beteende i en bullmarket. Break out på ovan sidan av en kilformation ger ofta kraftiga bevegelser upp!
Oberoende om vi har att göra med 60 min daily weekly eller månads chart.




Här ovan har vi så ett weekly chart!!!

Se på den blå kilen

Vad vi har sett idag är ett styrkeprov. Grunden till kraften i dagens bevegelse, som i det lilla perspektivet kan verka stort, kan vi här betrakta i ett annat perpektiv. Och nu kan vi se att i det store hela så är bevegelsen rätt normal (för ett break out).
Min uppfattning är att vi kan förvänta samma typ av bevegelse i detta veckochart som i daily chart ovanför.

Vi har nämligen inte bara brutit ut ur en kil.





Det ligger på samma ställe ett fiboncci mptstånd (D) = 70.% av hela uppgången från 1998.

Det ligger också en gammal botten C som genererat kraftigt motstånd!




Det ligger också ett annat motstånd i form av en gammal bevegelse A!

78.6% (fib) av den bevegelsen är lika med den röda linjen



Vi har också brutit den kanske vigtigaste nivåen: 50% av nedgången A-B!


För att inte det skall vara tillräckligt så har vi också brutit 25% nivåen i denna kämpe stora Andrews pitchfork. (observera hur forken linjer sammanfaller med tidigare topar/bottnar)

Det är alltså inte småsaker vi sett idag. Dagen menar jag är lika viktig som den 19 december 2005. Den dag jag menade att vestas hade sett sin lowpunkt, med hjälp av fibonacci, geometri och planetbevegelser - exakt som i dag ,då Jupiter jorden och solen står på rad.

Lägg märke till att kursen var 90 den gången nu är den 180 (2x90)

Det finns inga tillfälligheter i kursbevegelsen.

Jag sa det den gången att Vestas reagerar fint på planeten Uranus (den gången 90 grader till solen) i förrgår 120 grader till solen. Häftiga utbrott eller trend change är vad vi ofta ser - precis som idag (som en liten kuriositet kan jag nämna att man också ofta ser jordskalv omkring dessa konstallationer med Uranus - i går hade man ett kraftigt i stilla havet med Tsunami varning - när man har blivit obs på dessa "tillfälligheter" så undrar man.....)

Min köpsrekommendation i dec ligger här - långt ned på bloggen.

http://kursus.textdriven.com/soo/blog/

Det sista chartet visar var vi är i trendkanalen.

Ett fantastiskt chart enligt min mening som visar hur väl VWS lämpar sig för TA. Observera hur precist kursen reagerar på trend linjer. Observera också de parallella linjerna som mankan använda sig.

Och ännu vigtigare - sista delen av bevegelsen har skett i övre delen av kanalen - ett styrke tecken.

Vestas är oerhört stark - tekniskt sett.

Och det bästa av allt -det fortfarande massor av människor som inte förstår varför kursen stiger. Så det finns massor av amunition ännu (av folk på sidolinjen som blir intresserade bara vi närmar oss toppen....)

En intressant detalj som jag lade märke till vid middags tid. Då bestod köparna av JP Morgan, Lehman brothers och UBS.

Dom hade då köpr 97% av alla omsatta aktier - tänk på det 97%.

Och dom har inte köpt åt Olson och Person - the BIG boyz did the shopping - och dom säljer inte i morgon!!

Så det är fin botten under kursen - kanske lyckas till och med jag hålla handen från salgs knappen. Även om jabörjar få kramp.

APM Update



B aktien lukkede 200kr över laveste lukke kurs fra 31/3 efter att än en gång ha blivit av visad från den fallande huvud trendlinjen och frågan är nu om vi skall testa/falla igenom lowest low=48100 (29/2)
Gör vi det, har APM ett problem - då faller vi också i genom den blå support linjen som representerar undre supportlinjen ien fallande kil. Och då skall vi huske på att detta är en kopi på en tidigare situation med en fallande kil som har tagit oss där vi är idag.
Fall genom den blå supportlinjen kan medföra ett ytterligare dramaitskt fall.
Som faktiskt har börjat om räknar om kursen till Euro/Dollar krysset som i sista chartet. Utlänningarna har alltså gott styr på den negativa utvecklingen.




Vad sker idag?




Se på A aktien - dom visste redan igår vad som skall ske.

A aktien lukkede igår under laveste lukkekurs fra 31/3. Och vi har nu 2 alternativ.
1. Positiv divergens. Dvs positivt att B aktien höll sig över lukkekurs fra 31/3
2. Negativ Divergens Dvs negativt att A aktien inte kunde hålla lukkekursen fra 31/3

Om vi ser på trendkanal en fraån toppen som A aktien rört sig inom kan vi se att aktien är oerhört precis. Den vänder exakt på trend linjen och motståndslinjer respekteras exakt.
Varför faller vi så under 31/3 lukkekurs i A aktien. Det är ingen tillfällighet. Det verkar som om dom har mer styr på tingen - är en mer homogen grupp. Därför är det ingen tillfällighet att A ligger under B och därför tror jag på Negativ divergens, som är en indikation på fortsatt fall.





Att utlänningarna har funnit ut av situationen det kan vi se i detta chart.
Kursen är under den fallande kilen och vi ligger under massivt support (som nu är motstånd som förhindrar uppgång).
Vi har också brutit den röda huvud support linjen.

Pass på idag - se också Berlingske Business, som precis kom innaför dörren!

Monday, May 01, 2006

Är festen slut? Part II

<



Detta chart visar en sitution där Market Geometry, Fibonacci i pris och TID, median lines (not shown), pattern recognition, planetary cycles samt oscillator analys går sammen i en enhet. Här pekar dessa enheter samstämmigt på en long term TOP i DAX indexet.

1 De blå och röde linjer över den siste top representerar fibonacci motstånd, generat av tidigare kursbevegelser. Den lyseröde pilen visar på en gammel top som också genererer motstand.
2. De blå lodräte linjer viser hur en fibonacci cyclus sluter i maj/april
3 De röde lodräte linjer viser att sist bearmarket= siste bullmarket (cyclus/fib/harmoni)
4. Kombination av 2+3 ses typiskt vid trend change
5. Den grönne kilen, som per definition är negativ, bröts i April (!) 2005 och kursen har sedan inte lyckats komma över linjen. I maj har vi nått apex både i tid och pris där kursen har en tendens att välja.
6. Oscillatorn i botten av chartet har nu legat i översålt territorium i två år (!) och uppvisar dessuton "hidden divergens" vilket indikerar nedgång i kurs.
7. 1- 10 maj har vi 5 planet kostellationer som Ray Merriman www.mmacycles.com i en av sina böcker karaktäriserar som level 1 konstellation i sit research på Dow och SPX indexet över 50 år. En level one konstellation har statistiskt sett 70-80% chans att generera topp/botten. Eeftersom vi är i stigning kan det inte vara en botten vi kan se denna vecka...

Man kan TRO vad man vill om det som kommer nu - det som presenteras bygger på statistiskt research och sammanhang som observerats tidigare och jag presenterar det som ett kuriosum för dom aldrig hört om sammanhangen. Jag skriver det också "for the records" - jag vet ju heller inte vad det skall ske -jag presenterar en hypotes för ett eventuellt scenario och agerar själv med utgångspunkt från denna hypotes, men det kan också ses som entertainment och om en månad kanske man dessutom är en erfarenhet rikare - vem vet?

Nedan en bild på hur det ser ut från ovan med solen i mitten (blå=jorden) och de vigtigaste planeterna denna vecka en rätt sällsynt kombination.





Inte nödvändigtvis ett argument, men som kuriosum så var solförmörkelsen (solar eclipse) den 29 Marts i år på exakt samma ställe (på en cirkel runt jorden) som den var den 22/9 1987 (october crash - right?)

Black monday (18/10/87) stod Uranus 120grader i relation till solen Samma konstellation som 1 maj. Dagen efter (19/10/87) - botten på krashen stod Jupiter-jorden-solen på rät i universet. Det sker den 4 Maj. Black Monday skede 19 trading days efter Eclipsen. 1 Maj är vi 22 trading days efter eclipse dato.

Påverkar detta aktier. Hmmmmmm -who knows?

Det kan ju vara en tillfällighet att Microsoft - en av de vigtigaste aktierna i Nasaq indexet krashade 11% i fredags och föll igen supportlinjen i en 3 år lång negativ wedge. denna wedge är lika lång som den den bullmarket från 2003 vi sett i danska aktier.





Samma sak med Ericsson - en av sveriges vigtigaste aktier.
För att se mer om Eriksson - se längre ned i denna blog där jag jämför Eriksson och Vestas (som 1 Maj bröt ut (typiskt Uranus situation - break out) ur den övre trendlinjen i en longterm bullish trend kanal.



När vi nu har varit inne på aktier o planeter, låt mig visa ett chart över S&P och "Bradley indikatorn"

(The Bradley siderograph was developed in the 40ies by Donald Bradley to forecast the stock markets. Bradley assigned numerical values to certain planetary constellations for every day, and the sum is the siderograph. It was originally intended to predict the stock markets. The noted technical analyst William Eng singled out the Bradley as the only 'excellent' Timing Indicator in his book, "Technical Analysis of Stocks, Options, and Futures" (source: Astrikos).

Den svarta linjen i chartet är kursen på Standard o Poor indexet från 2002. Den blå linjen är Bradley indikatorn som uträknad med hjälpa planetpositionerna i perioden ENDAST!!

Spooky - right??

Anyway, enligt bradly's uträkning på 1940 talet (!!) skulle vi alltså ha en top i S&P denna vecka....






OK - back to DK.






I chartet ovan kan vi se att OMX har haft en tendens till att ha en topp eller botten i marts månad. Efter denna Trend Break har vi haft både långa och korta trender i den nya riktningen. Vi vet inte vad som sker denna gång men låt oss se på ett annat vecko chart.

Nedan kan vi se hur två Pitchforks sammanfaller i toppen av kursutvcklingen. Där finns också liknande fib motstånd som hos DAX och vi har en fibonacci tids cyclus i slutet av april - med andra ord - ingredienserna för en topp.
När den övre median line i "gaffeln" har testats 2ggr (som i detta chart), så är sansynligheten 80% att vi skall testa mittenlinjen igen.
Det är perspektivet på Marts toppen!


Går vi lite närmare på kursen nu (1200 /1 Maj), ser vi att vi ligger i en triangel och innan den är bruten vet vi inte om vi, kortsigtigt, skall upp eller end, men att vi brutit den gröna "A" linjen redan indikerar svaghet i indexet, men jag skulle hellst vilja se brott påden blå C linjen och den gröna B linjen innan jag kan påstå att trenenden har vänt nedåt - än så länge är vi i en toppformation med negativ bias. Det ligger en del short term fib motstand över kursen p.t (1 maj)









Vad sker det så med APM?







APM uppvisar desvärre en klart negativ tendens.
1 Den gröna linjen definerar NED trend
2. Den blå kilen är bruten efter misslyckat försök att kommaöver den övre linjen
3. Vi har brutit sHs formation eller dubbelt topp beroende på hur man ser det. Båda är topp formation.
4 Cup and Handle formation är en failure – vi är under ”handle”
5. Den röda stöttelinjen är bruten
6 Observera hur Marts Equinox har genererat trend change av ansenlig betydelse. Nu på svag top
7. Obs. rött ”x” område (inga bevegelser tidigare=brister support, så kan vi få en hurtig bevegelse till ca 45000 )



Men se nu på chartet nedan - ett fascinerande chart, och man kan än en gång undra vad som bestämmer aktiers kursutveckling...
Historien upprepar sig inte säger man, menden rimmar.
Och det är precis vad APM gör i den lilla kvadraten nedan. Fram till nu har den rimmat på den stora kvadraten.

Detta chart behöver man inte "förstå" Var och en "borde" kunna se de absoluta likheterna mellan den stora och lilla kvadraten.Den stora frågan är bara om "2nd" skall förlora sitt "?" tecken i den lilla fyrkanten och får ett "!" istället...



Mht APM så går ofta debatten på om utlandet köper eller säljer. Och diskussionen mynnar ofta ut i att utlandet gör kursen ostabil för danska investorer.
Så jag gjorde några charts med APM kursen omräknad till ett dollar ratio. simpelthen genom att dividera Eruro/dollar med APM's kurs (och multiplicera med 100000 för att få ett användbart chart.

Resultet var förbluffande. Observera precisionen i trendlinjerna. Den är faktiskt bättre än i ett rent DKK chart


För att skära ut i papp konsekvensen har jag vänt på ratiot mellan APM o euro (en dags manuellt arbete av olika anledningar - jag har hör bara data från 1/12/99 - men chartet bekräftar bilden ovan som korrekt)



I chartet nedan har jag gjort en fibanalys på den nuvarande situationen, som visar att vi bruttit igenom massivt fibonacci support samt upptenden från 2002.
Den dubbla toppen är kristallklart bruten och man kan gott definera den gröna linjen som en halslinje i en sHs formation.
Not a bright picture for APM.






Om vi nu tänker på detta ratio är en funktion av APM kursen och Euro kursen, så skall det till tre ting för att kursen i chartet ovan skall falla.
1.APM faller Euro konstan
2. Euro stiger (dollar faller) - APM konstant
3. 1+2

I chartet nedan på Euro kan vi se en klassik set up för en dramatisk kursbevegelse.

1. Break out over gammal top
2. Break out ur rising wedge
3.Ju närmare spetsen desto bättre
4. Break out över grön trendlinje
5. Bullish engulfing i går i Candlestick chart

Sammantaget med Uranus konstellation lovar detta en kraftig bevegelse i Euro (och Guld - mind you). Vilket som vi sett också får betydelse för APM enligt ovan.

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking