Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Wednesday, January 30, 2008

AFTER THE FED HAS GONE...

Det skulle ju bli så bra.........
Vad hände?






Kurserna steg som förväntat, men utan egentlig entusiasm. Man borde ha förväntat lite mer energi på en 1/2%.
Men så är det när verkligheten stämmer överens med förväntningarna - ingen drama.

Men en flott Head and Shoulder formation fick vi ut av dagen. Det borde avsluta bullscenariot. Och min projektion på den 6/7 Februari borde nu kunna gå i uppfyllelse.

Det var inte alla index som vände i min första tidsprojektion 24-28 Januari. Men nasdaq composite gjorde. Och den dagen var en "bearish engulfing" candlestick - very bearish. Effekten av den borde kunna börja spela ut sig från i morgon.

Den 25/1 toppade CompQ ut, precis där den "skulle" i tid och pris. Lägg märke till hur korrektionerna AB och CD har samma längd och hur botten från Augusti stoppar vidare uppgång med hjälp av en Andrews Pitchfork



Men det är detta chart över DOW Jones indexet, nedan, som är scary - i två hänseenden.
Lägg märke till den oerhörda precisionen i den undre trendlinjen i den fallande kilen. Hur kurseran respekterar linjen helt precist.
Lägg också märke till hur precist de två korrektionerna AB och CD matchar varandra.
Hur någon över huvud taget kan tala om att TA är som att köra bil med bakspegel är för mig oförståeligt. Så är man blind - och borde inte köra bil över huvud taget....

Nu vet de flesta också som läst mina blogs de sista två åren vad som sker efter brott på en fallande kil. (skarpt fallande kurser).
Ni vet också vad som sker efter failures (skarpa kursrörelser i motsatt riktning av failures)

Vi har här en dubbel wammy!



1) Efter att vi bröt undersidan på kilen har vi nu testat detta break från undersidan och det har visat sig att kursen inte "vill" över på andra sidan - därför är nu riktningen på kursrörelsen konfirmerad - NED.

2)Vi har två failures. a) Försöket att bryta igenon kilen var ett failure - kursen förökte verkligen, men blev avvisad - vilket var anmärkningsvärt eftersom en ,50% räntesäkning "borde" ha lyft kursen. Den hint vi får, kan väl inte vara tydligare. b) Vi försöker också bryta botten från 16 Aug, vilket också misslyckas. c) Ja man kan också säga att räntesäkningen "misslyckades".

Hela dagen har faktiskt varit ett totalt failure - vilket också dagens candlestick chart visar. Det är ett typiskt topp candle.

Resultatet tror jag blir obarmhjärtligt fall ned mot mina projections period omkring 6/7 Februari.

Vad du ser i denna blogg är vad jag brukar skriva om i min mail service "Technical Support". Dessutom skriver jag om de flesta danske c20 aktier, när det är tekniskt sett nånting på gång i den enkelte aktie. Men ALLTID USA index, europeiske och Svenske/Danske index - ibland Valuta, silver och Guld (f.ex vid sista positiva guld break out).
Prisen är 79Dkk/månad (kommer 4ggr/mån-söndag) med fasta perioder på 3 månader åt gången. Prisen är den samma som en Berlingske Tidende i Lös salg (20:-) Kontakta mig på
stickans@gmail.com om du är intresserad.

Friday, January 18, 2008

It's not the end it's the BEGINNING!

Well, the end of the BULLmarket, but...







BEGINNING OF THE BEAR MARKET



I samma chart nedan:
Observeraa volymen!
1. Fallande priser skall ha fallande volym, i bullmarket.
2. En spike botten har ofta spike volym

En av dessa regler är korrekt en är ikke korrekt.
Regel 1: Vi ser genast att den er forkert.
Regel 2 :Observera att volymen i går var lägre än i förgårs som var den högsta på ett år. Gårdagen var alltså inte en botten. den högsta volymen var när pris föll unde trendlinjen. Vad vi ser, menar jag därmed är ett break out eller skall vi säga "break-down".
Notera också att break down genom fallande kilformation ofta får dramtiska följder, med hastigt fallande priser. Det är antandet för den närmaste framtid.




Dow Jones index innehåller ju endast 30 aktier,vad med dom andra?
S%P 500(!) : Ser ut så här - och det är rigtigt skrämmande. Detta index bröt så många support att jag knappt kan räkna dom alla - men (4)st är markerade.



Transportation index uppvisar en liknande figur som DOW's farliga kil formation.



Nasdaq Composite med sina 3000 aktier, bröt igenom trendkanalen från 2003!(samt topp formatione förståss.)



Broker dealer indexet har nu klart brutit sin H&S formation med en potential på 120!(brokers borde veta vad som är på gång - eller är det förtroendet för brokers som försvinner...?)



Financials lyckades inte lukke sitt break away gap, men bröt i stället en bratt fallande (tunn blå) trendlinje - scary!




Vad med Europa


Dax Indexet är det index som hållit uppe rigtigt bra sista tiden, men som jag ser det - med störst fallpotential. den första dubbla toppen är nu bruten, men den stora återstår att brytas - men potentialen i brott 1 ligger undet nästa support, så jag menar det bara är fråga om tid innan den också brytes.



London har också kvar att bryta den botten i den dubbla toppen - men som med DAX, så indikerar de sista två dagarnas multi break att så skall ske . Observera brott på fallande trend linje - svagt.






Svenske omx indexet har varit "the Canary in the Coal mine".
Detta index med Erikson i spetsen har i lång tid visat resten av världen riktningen på utvecklingen



Det Danske c20 har inte klarat sig bättre, och en uppgång tror jag inte kan ske förrän vi når 350 i index. Hur högt vi SÅ skall, det kommer de som abonnerer på min ugentlige mailservice att få mitt bud på. 350 tror jag dock att vi får se innan en meningsfull uppgån utvecklar sig.






I chartet nedan vill jag än en gång visa perspektivet i den nedgång som vi nu bevittnar. De linjer som vi ser i chartet är konstruerade ut ifrån en linje och två punkter och är ett fascinerande "bevis" på hur geometriskt utvecklingen sker i ett logaritmiskt chart.





Linjen vi använder som basis, är den steckade linjen AB som startar 1978 (grunden till att denna linje används, är att den kontaktar de tre viktigaste topparna sedan botten 1974 (inklusive toppen 1987) Punkterna är D (botten 1974) och C som är sista viktiga botten innan 1974 botten.
Computern drar sedan linjer parallella med (streckade) AB och med avståndet C-D (heldragen) samt 50% av avståndet C-D streckade. Jag har sedan lagt in en extra linje från botten 1982 som många andra anser var bullmarkets början.
Observera nu AB linjen i övre högra hörnet, som är en del av den streckade "kusinlinjen" til orginal linjen (got it?) - hur den fångar botten i 2003 och sedan fungerat som stötte linje till kursuppgången (enda chansen att förstå detta är att hela tiden kontrellera i chartet vad som står i texten).
Och att denna stöttelinje nu är bruten.
Det brott vi nu ser är ett brott på en utveckling som startade 1974!
Och 1974-2007 utvecklingen, den hör ihop med bullamraket 1932-1965.
Det är den utveckling vi ser ett brott på.
Vilket också återspeglas i de fundamentala problemen vi nu slåss med.
Dessa problem är av sådan en magnitud att få människor förstår vad som sker. Dom är ett resulta av en hel GENERATIONS utveckling och det är denna generations samlade handlingar vi nu ser resultatet av - eller snarare ser början av.
Sanningen är att "naturen" inviterar inte till att så många människor "skall" ha så många pengar som vi ser idag. Rikedoms pyramiden har blivit allt för flat. Därför måste en del av denna rikedom destrueras och det är aktiemarknadens "jobb".
Aktiemarknaden har alltid haft till uppgift att ta så många pengar som möjligt från så många människor (amatörer) som möjligt och ge dem till de få som möjligt (professionella och rika, som har ansatt professionella till att ta hand om deras pengar).
Detta har dock alltid varit så smart maskerat att vi amatörer faller i fällan varje gång.

En av de som törs stå fram och berätta sanningen är James sinclair
En veteran från 1970 talets Bullamarket i Guld.

Dear CIGAs,
There is no doubt the Fed and the PPT are meeting right now. A drop of over 300 points on the Dow after the Chairman of the Federal Reserve speaks publicly presages a 1000 point break in the Dow Jones Industrial Average coming quite quickly, if not tomorrow.
Unless the equity markets can be calmed, a panic is about to happen, making the statement "This is it" a horrible reality.

If the equity markets cannot be calmed then:
Recognize this is the Formula happening like everything else much sooner and much bigger in its implications than anticipated.
Gold will rise to $1650 as an almost immediate effect of what will be done to attempt to fend off a total panic starting to take place in general equities, therein threatening to be followed by all credit markets of all kinds.
The funds and hotshot short term traders in gold shares will be killed by the upward explosion of the gold price about to occur.
The PPT and the Fed will step out of gold’s way because gold is one of the tools used in 1930 by Roosevelt and in 2000 by Bush. It will be used again now on the upside.
Gold is the only insurance there is against what all this means because a panic in equities will blow the financial system, already coming apart, to smithereens.
All country funds would shut down on any further investments in "at the wall" financial institutions.
The rollover in credit and default derivatives would exceed the entire foreign debt of the USA.
The rest of the $450 trillion dollar mountain of derivatives would start a disintegration like nothing you have every seen in your lifetime.
Consumer demand would slam shut.
The auto industry might as well go into liquidation this coming Monday, avoiding the June 2008 rush.
The US dollar would burn a hole in the floor going directly to .5200 or lower.
As the dollar disintegrates gold would rocket to and through $1650 in days.
The markets for general equities would all have to institute total trading halts every 100 points on the downside for 30 minutes each.
All commercial call loans would be called.
All debtors one day late on any payment, lacking grace period, would be liquidated. All debtors over one day of the grace period would be liquidated.
It is clearly visible to anyone with eyes or a mind to think that the PPT has lost all semblance of control in the equity markets and will soon in all remaining markets.
The commercial paper credit market which is almost dead will die totally.
Should no emergency action take place soon, you will see an old fashioned panic of the 1929 variety.
Just as emotional fools sell gold and gold shares, be assured that more emotional general equity fools will unload and bring the averages down more than ever in history in one day.
Recognize this is the Formula happening like everything else much sooner and much bigger in its implications than anticipated.
Emergency action will be all splash and theatrics but truthfully the cat is out of the bag. It buys some time but corrects nothing. It makes the Formula 100% correct.
There now must be EMERGENCY ACTION because the Chairman of the Fed has BOMBED OUT PUBLICLY and a PANIC is about to occur. Expect EMERGENCY ACTION in days, not weeks.



Hör också vad Cramer forteller - för dom som inte vet vem han är: Han är Hedgefond veteran som nu har varit kontroversiell ekonomisk TV kommentator i flera år.


Han kan vara svår att följa - men gör ett försök. Han talar om hur hela systemet hänger ihop där 1)Alla involverade nyckelpersoner är medlemmar i samma klubbar och där alla känner alla och därför ingen vågar träda fram och berätta sanningen om de broblem som ser dagens ljus, då blir man utstött ur miljöen - han törs, för han är klassens slemme dreng ändå, och ingen räknar honom för nånting, ...


2) Hur alla smarta "hot shot" bankers anser att "alla andra" i andra banker är idioter och man kan sälja vad som hellst till dom - och att det är det som sker - där "vad som hellst" faktiskt är värdelöst. Vad et hela handlar om är kommision . det är inte vad man säljer, man tjänar pengar på, men att man säljer. Skall man sälja mycket , så faller kvalitén, det känner alla som sysslar med vin (!), ju mer vin man skall tvinga ut ur en mark desto mer faller kvalitén. Och det är inte den enda parallellen mellan vin och aktier - priser och psykologi på vin och aktier är tätt föknippade - de beteer sig exakt likadant. Det beskriver jag i ett kapitel i den bog jag er medförfattare till om Californiske Vine http://www.saxo.com/item/813635



Det är den ekonomiska världen vi kever i och de "professionella" som vi tror skall tillvarata våra intressen. När hade din bankrådgivare nånting intelligent att fortelle f.ex???


Episoden är 14 minuter lång men väl värld varenda minut. Koncentration kräves (den er på engelsk)


http://www.cnbc.com/id/15840232?video=624755222&play=1



Vad du ser i denna blogg är vad jag brukar skriva om i min mail service Technical Support. Dessutom skriver jag om de flesta danske c20 aktier, när det är tekniskt sett nånting på gång i den enkelte aktie. Men ALLTID USA index, europeiske och Svenske/Danske index - ibland Valuta, silver och Guld (f.ex vid sista positiva guld break out).


Prisen är 79Dkk/månad (kommer 4ggr/mån-söndag) med fasta perioder på 3 månader åt gången. Prisen är den samma som en Berlingske Tidende i Lös salg (20:-) Kontakta mig på stickans@gmail.com om du är intresserad.



Nedan är ett exempel på hur teknisk analys (min form för teknisk analys)hjälp till att ta ställning i vestas pris utveckling. Analyserna är utlagda i min blog (se 9 jan för topp analysen)

Wednesday, January 16, 2008

IT'S WAKE UP TIME!!!!

Remember to click on the charts to make them bigger






I will show this chart again and again. This chart is the perspective we have to think in when we say the index has fallen enough. Most people have a perspective of a few days although some do remeber the top of 2000. But very few take note of what happend between 1929 and 2007.

The key point is that markets does not behave randomly. They follow certain rules that are not that difficult - the trick is to find which rules to follow at which time or to choose the referens points in Time, since time often is the clue to what will happen. When you find these points in time that markets respond to, you have a chance to figure out what's going on and where you are in the forever ongoing process of market development.

I see these reference points as Energy points. Energy points are the starting point and ending point of a movet. One might also see these point as points in time where cycles start and/or stop.
Often when we research price together with time, we can see that they are connected and if we can find points that are connected in time AND price the probabillity is high that the discovered point really IS an energy point. Hence a starting/stopping point is perhaps better understood as a topp or a botten. How to decide if it's a top or a bottom is easy. If price is trending UP into the point it's going be a top, of course and the reverse is true when we are looking for a bottom. An energy point can also be an acceleration point in time, where price leave it's "normal" speed and either "crash" up or crash "down"

So let's go to the next chart.
What we will do here is to find out if Oct 2007 really was a long term top in the the S&P 500 index - and thus the second top in a Double Top in the 1974-2007 Bullmarket.

In the chart below we will be looking at - initially - four energy points. Three we know and the fourth (2007) we presume. One known point is a a low (1974) one known point is a high (1987) and one known point is an acceleration point (1994), this point easily detected by drawing the red line above the price chart. Where it suddenly bends up, that the energy point

By measuring the time between the 1974 and 1987 point and adding that time frame to the 1994 energypoint we find that an equal time frame to 1974-1987 from 1994 ends at the top in October 2007 - precisely

.
Energy points are also often found at divisions of a cycle by a Fibonacci ratio. 61,8% is such a ratio - well know in art and architecture - it's dividing a cycle into what is known as the "Golden Ratio" (popularized by the Dan Browns book "Da Vinci mystery"). Dividing our cycle by 61,8%, we find the next energy point - the 2002 bottom.


This little time study indicates that the 2007 top is an energy point and that it is related to the 1974 bottom and the 1987 top (which is related to the 1987 crash). We know that an energy point is a top/bottom or acceleration and and since we have been trading up into the 2007 energy point it must be a top (a top being a point where price will not go any higher). This fact is further indicated by the break down through the blue trendline.


So what we are actually looking at is a gigantic possible double top to the 1974-2007 rise. A double top beeing a reversal pattern in that gigantic move. The rejection of moving higher shall, hence be seen in that context rather than even the 2002-2007 move.

To further investigate the true relationship between the points we used in the chart above, we use the same points again. This time we draw an Andrews Pitchfork using the points A,B and C.

What we then get is the blue pitchfork. The middle line is dividing the AB line in half and drawing the other two lines parallel to that line. Hence we are this time using price to determine the figure.

We are then separately drawing the red trendline from point D (the line is not connected to the pitchfork), to bottom C. That line is perfectly matching the lower pitchfork line, further indicating a connection between the discussed energy points. The connection this time is Price.
Another connection is the BC move (fall from 2000 top. It's 70.7% of the DB upmove - and all start/ending points beeing the discussed here are energy points.



To round off the discussion, the move we have been seeing and we may be seeing the few next days should be seen in in the context of a rise from 47 (1974) to 1576 (top 2007)

Let's draw another pitchfork. This time exchanging the 1974 energy point with the 1994 energy point. And we get the Fork below.
Now, note how the rise from the C bottom "travels" within the two lower median lines. And that the 2007 top hits resistance at the line befor declining.

What we will be hoping for is that the lower median line will act as support. However that hope is diminishing, since we yesterday closed below the 23,6% fibonacci support and the thin parallel line to the fork lines.
Next support is the lower line and if that breaks (1340), we are in serious trouble.
Next support levels using the 2002-2007 rise as reference further fibonacci suport levels are marked in this chart.


In effort to further establish support, we draw another pitchfork - this time using the BC points + the 2007 top. This fork looks a little differen, which is because the first point is offset by 50%, a normal procedure, where the pivot (energy) points are close together. As can be seen, we are now resting on the first line and my thought is that we will continue to the central line, which also is the 50% level of the 2002-2207 upmove - a very common support level.
there is also a chance that we will stop at the 28,2% fib level at 1267.

One of these levels will probably be reached by Friday or Monday because of the situation explained later.



Why MOnday?

Well, we have to look at time again.
The most precise way to measure time, as we use it, is to look at the movement of the planets. Man has now choosen the Sun as the refernce of time, but are there other planets that affect time?
The question is - is there precise moments in time where the markets behave in a certain way? And how do we find out? Nowdays it is possible to find out, or make assumptions by monitoring planetary positions (like you monitor the hands on a clock)and compare those positions - or "pictures", since we can visualize the positions with simple computer graphics. And compare these pictures with points in the stockmarket history, visualized in price charts.

Let's look at some pictures.

This is how the planets lined up at the start of the 1974 bullmarket



This is the print at the 2nd bottom of the 1932-33 bottom complex



And this is the actual bottom

Let's move to something we all remember the aug 16 2007 drop




And finally the situation on Monday January 20/21st


Normally the sky looks like this - no patterns whatsoever.

Comming back to the last January picture, the asumption is that it represnts an energy point, like August 16 - hence it will act as a magnet on the indexes and pull ptice down into Friday or Monday.

Since we are (we were when I started writing this blog - we have now broken support levels) at support in the major indexes, such a move will mean that we are breaking out below support. Break outs are most often violent affairs, which is the reason I do not think the down moves we have seen is over - it may be worse to come, but hopefully stop on Monday (temporarely - since we now are in a bearmarket)


Now that we have established that there is a high probabillity that we have seen the end to a 33 year long Bullmarket. Let's see what happened last time, which is the only thing we have to compare with.



And this chart should be a reminder to those who say that the market will alway go up - in the long run.
Well - it depends on you perspective. 18 years is a long run for many people.
Then consider the magic of 72!
Divide the rate of return (like on a bond) with 72 and you have the time it takes to double your money. Rate in Denmark on a government bond is presently 5% (with 15% tax on your pension fund a tax free rate is 4.25% - correct me if I am wrong) 72/4.25=17
it takes 17 years to double your money (+of course what you save in the mean time...)

Now look at the chart again - where will you be in 17 years????????
It's a gamble!
It's only your bank advisor who says stocks are shure thing - long term and I bet he hasn't seen these charts!

Do you like the blog?
And the language is a problem - but probably not the charts.
I am considering doing an English version of my Danish market letter and at least half of it anlyses the US stock market, which is a must in order to understand what is happening world wide. If you are interested in receiving an english version - without the Scandinavian report please send me an email at stickans@live.com and I will send you a couple reports from January and December, where you can see what I do.
12 is an important number, so thats the $ price per month - I am not greedy - I am doing the reports anyway and share them gladly (Scandinavia version is slightly more "expensive" , since it cotains the Scandinavian markets as well.
If I get enogh intested in an English version I should be able to start this weekend.
If you want to see other examples check out "Fearless forecasters" where I have been posting under "stickan". The posts there, of course were in english. http://www.traders-talk.com/mb2/index.php?s=9a379f2d31b0310ae5b0a0bb4233d3ae&showforum=2

I am looking forward to hearing from you

Monday, January 14, 2008

The stars are talking!

Detta chart lade jag ut på bloggen den 7/1.
Support virkede ikke, kursen gled igenom.
Varför?



Hel enkelt för att det var ett chart i danska kronor. Och det är inte danska investorer som bestämmer kursen i APM.
Det ser ut som om man skall handla i annan valuta.

Nedan ser vi samma chart men kursen räknas nu ut genom att dividera de danska krinirna med Euro/dollar kursen (p.t 1.48)




Vi kan här se hur kursen perfekt pendlat mellan de olika motstånds och stötte nivåerna. Jag har tidigare också i andra sammanhang visat hur kursen precist reagerat på fibonacci nivåer som stötte och motstånd.

Om vi nu igen gör ett chart i DKK, men drar linjerna annorlunda än i första chartet på denna blog, så finner vi att det faktiskt också här finns en relevant support nivå och att vi kanske får en bounce upp.





Men det är icharten nedan det blir rigtigt intressant .

I denna bild kan vi se, om vi studerar vårt planet system från ovan, hur planeterna Mercur och Uranus stod i relation till solen den 12 Januari. de stod på rad (eller i konjuktion som det heter på astrospråk)




So what???

Vi skall nu i de följande fyra charts se hur vad som hänt med Maersk aktien när samma händelse existerat historiskt sett från 2001. Och det är faktiskt inte så svårt. Vi har planeternas positiondata från NASA (det borde ju vara pålitligt) och maersk-kursen från fondsbörsen (den borde man också kunna lita på)
Så lägger vi in hela moilevitten i en computer för att få visat förhållandena visuellt.

Då ser det ut såhär : De sista tre viktiga turningpoints har skett vid konjunktion Merkur/Uranus konjunktion.





De vita prickarna (eller bars i vårt bar chart) visar de dagar Merkur/Uranus varit konjukt med Solen. 2006 konjunktionen skedde i mitten av botten komplexet.
Nästa chart 2004-2005 uppvisar samma mönster.

I perioden 2002-2004 ser vi en liknade situation, dessutom kan vi se en annan företeelse, där jag kopplat ringarna sammen.

Här kan kan vi se att konjunktionen startade kursrörelsen och avslutade den. Men trenden var för stark, för en vändning, och vi fortsätter upp efter en konsolidering upp till nästa konjunktion där trenden stoppas igen.

Konjunktionen, menar jag, representerar "marknads energi" den sätter gång i massornas handlande i relation till APM aktien. Det kan sedan vara en artikelr i avisen eller analys eller rapport - eller som denna weekend ingenting (men jag kan lova att analytikerna kommer med en förklaring after the fact)



I chartet nedan upprepas relationen.

Om man nu upplever denna övelse varit intressant, förslår jag att man också studerar linjerna i chartet. Den blå är en Saturn linje och den gula är Uranus linjen. (förklaringen på linjernas konstruktion skall jag inte gå in på, men har ingenting med mystik eller övertro att göra, det handlar simpelthen om matematik och planeternas psoition i solsystemet, relativt jorden/solen). Vilket i och för sig är irrelevant. Det som intresserar oss är att APM kursen ser ut att reagera antingen på den blå eller gula linjen vid viktiga turning point.

Detta är ingenting man behöver förstå, men förstå att man ser.

Många männsiksor vill inte tro på vad dom ser, när dom inte förstår det dom ser, även om det man kan ser är verklighet. Vilket kan utgöra ett problem när man ser analyser av detta slags. Denna observation gäller också människors reaktion på almänlig TA.

Det som presenteras här är facts som klart och tydligt kan ses på skärmen - men facts kan tolkas olika och det jag redovisat är min tolkning.







Som chartet ser idag 15.30 så har vi en kombination av en bullish hammer och outside bullish day i candle stick systemet. Vi har ett fibonacci motstånd vi 57500 och en botten. Det finns en möjlighet att det är dit vi skall korrigera. Den andra möjligheten ligger lägre - se grön linje.

Denna analys sände jag i går till de som skrivit upp sig på min service Technical Support, som kan beställas på stickans@gmail.com (237:- DKK för tre månader) då får man hela analysen på 30 sidor från i Söndags där också USA Europa, Guld,Silver + andra aktier diskuteras, samt några silver aktier som skulle kunna vara intressanta om man vill vara med i Guld/Silver-mine aktiernas kommande/pågående bullmarket.

Friday, January 11, 2008

Historien om Teknisk analys



Starten på Teknisk analys som vi förstår den idag var 1894 , då Journalisten Charles Dow startade sitt ”marknadsbrev” som senare blev till Wall Streed Journal. Det var då han började registrera akiepriser i charts, som senare kommenterades i hans brev. Tio år senare delade han upp indexet i Industrials och Railroads och några år senare utvecklades Dow teorien, som du kan läsa om på dansk här : http://www.pointfigure.dk/ta-dow.asp ” The ABC of Stock Speculation” av S. A. Nelson,

Nästa stora språng var med bogen The Stock Market Barometer av William P. Hamilton, published 1922. Han skrev i över 20 år på WSJ till sin död 1929 på WSJ.
Detta skre han bland annat och det synns jag EI’s läsare skall läsa 2 ggr:
“The price movement represents the aggregate knowledge of Wall Street and, above all, its aggregate knowledge of coming events … Nobody in Wall Street knows everything. I have known what used to be called the “Standard Oil crowd,” in the days of Henry H. Rogers, consistently wrong on the stock market for years together. It is one thing to have “inside information” and another thing to know how stocks will act upon it. The market represents everything everybody knows, hopes, believes, anticipates, with all that knowledge sifted down to what Senator Dolliver once called, in quoting a Wall Street Journal editorial in the United States Senate, the bloodless verdict of the market place.”

Detta var också perioden med andra stora TA genombrott. I slutet av 1920 talet utvecklade Elliot sin wave theory http://www.investopedia.com/articles/technical/111401.asp
Det var också på 20 talet W.D Gann utvecklade sina teorier http://www.webtrading.com/gannarticle2.htm

Dessa två personer tillhör giganterna i Teknisk Analys och vad dom framför allt gjord, var att kppla ihop kursernas bevegelse med dom som handlade aktierna, fått oss at förstå att det är deltagarnas psyke som får aktierna att gå upp och ned och att detta sker HELA tiden inte bar i nedgång... I stället för att analysera aktien som ett neutralt objekt, drog dom slutsattsen att bevegelsen var en konsekvens av en eller flera gruppers beteende.

En mindre känd person, men han som ”gjorde” bakgrundsmatrialet till ”The Stock Market Bible” från 1948 var Richard Schabacker som skrev flera böcker mellan 1930 och 1935 http://www.marketmasters.com.au/82.0.html

Det hände sedan inte mycket förrän Edwards & Magee gav ut sin bok ”Technical analysis of Stock Trends”. Ett enormt arbete, som blivit en klassiker och som är referenser för de som analyserar PRIS chart i motsats till oscillatorer MACD, RSI etc - se nedan)

Andra banbrytare med hänsyn till att använda charts var Dr Allan Andrews och Rodger Babson, med babson lines och Andrews Pitchfork.

1970 och -80 talet dominerades utvecklingen av indikatorer, som senare blivit standardvara i de flesta software. Enkelheten att tillgå dessa indikatorer har gjort att de flesta som startar med TA idag sällan kommer längre i sin utveckling, men är man tekniskt lagd och duktig på att bygga matematiska modeller kan man sagtens få en strategi upp och stå. Problemet är dock att de flesta sällan försöker lära sig hur dessa indikatorer/oscillatorer verkligen fungerar och vad dom representerar. En bra bog är denna bog http://ragingbull.quote.com/bullseye/node/214 för den som vill vidare och kanske bygga en tradin modell.

Vi skall inte glömma Welles Wilder som uppfann och lärde oss använda oscillatorer.
http://www.marketmasters.com.au/86.0.html
Eller Bollinger med sina Bollinger band, det var också på 1970 talet menar jag.

Denna typ av TA är den som de flesta tror ÄR teknisk analys, men som kan ses så är det bara en liten del av de områden som omhandlar begreppet Teknisk analys.
En form för Tekniska Analys som fått förnyat intresse i och med de moderna datorernas stora kapacitet är Finansiell Astrologi, där man kopplar ihop planeternas historiska rörelse med aktiekursernas historiska rörelser, för att se om det finns ett samband.
Den förste som skrev om att det fanns ett samband var ”Sepherial” som vid sekelskiftet 18/1900 talet skrev boken ”The Law of Values”. Idéerna utvecklades av WD Gann på 1920 talet och togs igen upp med flera software produkter på 1990 talet, som gjorde att man på sekunder kunde ta fram bräkningar som med papper och penna tidigare tog dagar. Tekniken har utvecklats vidare med hjälp av ännu större data kraft och Neural Net, matematiska modeller, Fuzzy Logic och jag vet inte vad.
Det mest avancerade som finns för ”normala” människor (i motsats till stora institutioner och företag) finner vi how Den ryske matematikern och software utvecklare Sergey (kan ikke huske hans efternamn), som bo i Canada.
Kika på denna sida f.ex. vad detta program gör.
http://www.timingsolution.com/TS/Study/E/1.htm
Detta är en beskrivning av en del av de verktyg vi som amatörer är uppe emot. Så man kan ju undra om kommunikationen tillsammans med läsninga av Börsen, verkligen ger oss en minimal chans att överleva i denna miljö.
Flera individer som påverkat marknaden.http://www.marketmasters.com.au/80.0.html

Thursday, January 10, 2008

Vestas - sista varningen





Vi börjar med att se på Maersk B och ett mönster man ofta ser utspelas i toppen av en uppgång.
Aldeles efter första toppen ser vi en skarp nedgång som följs av en uppgång till sista toppen. Ibland över , ibland strax under.
Det karaktäristiska är att vi ser antingen en Cup and Handle formation eller inverterad HS formation (Edwards&Magee kallade den för en "Continuation (inverted) Head and Shoulder efterom den ju inte var en egentlig botten/topp formation).
Dessa två formationer förbereder oss för ett break out till nya höjder.
Och här inträder begreppet "failure": Om det som skall ske ikke sker (break out), så har vi ett failure och failure brukar oftast få dramatiska konsekvenser åt andra hållet.
Och det är precis vad so skett i APM - två gånger - de sist tre åren.
I första incidenten föll aktien 88,6% av hela stigningen från den gamla botten. Och har nu, i situation no 2, fallit till 78,6% nivåen av den sista uppgången. Vi räknar procentsatsen från sista "swing low".

Det som sker i dessa dagar i Vestas är precis detsamma.

Ett break out till ny high, som dessutom var All Time High. Detta break out har nu ändrat karaktär och vi har nu en breakout failure situation, även i vestas aktien. Det har vi för att 1) två trendlinjer är brutna och vi är under den sista botten. Det finns en spinkel chans att den tunna parallella linjen håller - men jag tror personligen att den endast kan fungera som stötte i en dag eller två.

Om vi använder samma målstock som för Maersk så är potentialen ett fall ned till 340 området




Ett long term chart visar allvaret i situationen.
Kursutvecklinge idag har lagt VWS på den undre trendlinjen i en stigande bearish kilformation och faller vi genom den linjen så är potentialen ett fall till 285.

Det är nu dags att tänka på relationen risk/reward

Wednesday, January 09, 2008

VESTAS - TIME TO SET YOUR STOP











Husk det lange perspektiv - det gör aktie markedet!!!!





Vestas har gjort sitt break out över ATH - ungefär samtidigt som oljan stigít till $100.00.
Coinincidence?
Måske.
Men en sak är säker - det finns inga tillfälligheter - tingen hänger sammen. Det är därför man kan stole på TA.
Men man måste lära språket - en bok är en fantastisk skapelse, men för den som inte kan läsa, så är sidorna bara fyllda med tecken.
Men man KAN lära sig läsa - det vet alla som läser det här.
Samma sak med charts - en massa besynnerliga linjer - men kan KAN lära sig det språket också.
Aldrig så bra som med bogstäver, men hjälpligt - och det tar tid, precis som när man lärde sig läsa. Det här tar bara några år längre :(


Ok -that's the punch line

Varför sätta stopp?


Läs vad Jeppe Christiansen skrev i Lördags i Berlingske.


Jeppe är danmark's kanske duktigaste och kunnigaste aktieanalytiker, men framför allt har han ingen "hidden agenda", det finns inga dolda undermeningar i vad hans skriver. En ärlig analytiker.


Läs det han skriver vid pilen och läös speciellt det sista stycket jag strykit under.


Och när det är gjort så går vi ned till en detaljstudie i vestas.




Det är flera viktiga punkter att ta fasta på.


Den 21/12/2007 hade vi ett GAP mellan 518 och 519 och gap "skall" lukkes.
Lukkning av gaps är oftas en hurtig affär i en bullmarket. Hurtigt ned och så upp igen, för att fortsätta upp.
Vad som skett med vestas var lukkning 7/1 och så lite mageligt upp.
MEN den 8 faller vi tillbaks och lukker dagen under den röde fallande trendlinjen - inte speciellt starkt - väl?
Idag öppnar vi GAP down - är det starkt?

Det var EN point - under chartet har jag 2 mer.




Point nummer 2 är att när trendlinjer kryssar som vi ser i chartet ovan, så brukar stötten fördubblas. Det är ofta där kursen vänder.
MEN det sker också ibland att det bildas ett "hål" precis i krysset. Priset går rakt igenom - det existerar alltså ingen stötte - det menar jag vi ser idag. (dessa två scenarier skall man alltid var klar över när man ser kursen nära ett trendlinje kryss - och preparera för båda!)

Point nummer tre.
Se på chartet nedan över Maersk. Att det är ett veckochart spelar ingen roll det är mönstret vi skall se på - det är ett mönster som upprepar sig oberoende av tidshorisonten

Vi ser här hur trend linjerna brytes vilket signalerar att bullmarket är slut. Visserligen får vi en stigning efter det första brottet. Men signalen är inte att ta fel Bullmarket i aktien är slut - det var ett falskt break out. Ett break out som alla hoppats på. När det går upp för folk att det var ett misstag så får alla brottom ut, det kan jag lova och när alla trängs vi utgången märks det på kursen .




Jag menar att det finns starka indicier på att vi får en utveckling i Vestas som liknar den vi sett i Maersk




Och på tal om Maersk - i chartet nedan har jag dividerat den danske kursen med Euro/Dollar kursen, för att se va d utlänningarna gjorde.
Och man kan godt först att dom är lite skuffede - Danskarnas kurs kommer upp i ny ATH, men utläningarna tog bara igen 61,8% av hela fallet från toppen.
Oooops 61,8% det är ju det fibonacci ratio där kurserna brukar vända.Speciellt när det också finns andra fib ratios - och vi har Två mer!
Det ser alltså inte gott ut!


Varför skall man i all världen se på Euro/dollarkurs?


Hmmmm


Se på Maersk här nede. Det övre chartet är dansk kurs dividerat med Euro/dollar kurs.


Tror någon att det är tillfällighet att kursen TRE gånger går upp till samma kurs - exakt?
Guys! Det finns inga tillfälligheter på aktiemarknaden! Allt hänger sammen - förklaringen står bara inte att läsa i avisen - den står i kursen - i priset.
Se nu vad det till slut sker när den danska kursen bara stiger och stiger . När vi får det falska break i Danske kroner, så tar utlänningarna hem den sista vinsten (jag kan godt förstå att Pia Kaersgård är sur på utlänningarna....)


Lägg också märke tillatt utlänningskursen 4e gången inte når upp til trendlinjen trots ath i DKK! - en klart negativt indicium, som vi kan använda oss av när vi sturerar vesta utveckling.



För att skära ut det i papp - det övre chartets break out är Danska investorees våta dröm och det undre är verkligheten

Monday, January 07, 2008

Mærsk og SAS






Det är intressant att se hur en fundamental analys anpassar sig Teknisk Analys.
Den 4 Januari +/- ett par trading days har legat fast, tekniskt sett som turning point sedan toppen Aug 2005!


Att det så annonseras en sparplan samtidigt, kan jus ses som en tillfällighet. Är det sparplanen eller den tekniska situationen som förorsakar den botten vi antgligen får se
Ja den diskussionen kan vi ta OM vi får en botten, vilket den tekniska bilden indikerar.
Ser vi på antalet dagar stigningen från Maj 2004 till toppen 2005 tog, och dubblar detta antal, dvs en cyklus på 2ggr uppgången, så hamnar vi på 4/1/2008, vilket gör denna dato till en presumptiv topp eller botten.
Aktien faller ned mot denna dato - alltså är det inte topp på gång och följaktligen ser vi om det finns argument för en botten?
Finns det stöd under aktien någonstans i detta område.
Gammal botten är ju beprövad taktik, den provar vi - Yes!
Vi har en botten från 21 dec 2006 på 50300.
Vad med några Pitchforks?
Yes!
Två stycken (blå och röd), som båda är förankrade vid historiskt viktiga toppar och bottnar. Dom korsar precis i denna weekend!
Och strax över 50 000
Lägg nu märke till att dessa forks har ett perpektiv på tre år.
Dessutom har vi i området ett fibonacci ratio av en tidigare bevegelse på 178,6% av bevegelsen, som genererar stöd.
En perfect setup för en botten.
50000 är också et av de amgiska runda talen som ofta ger motstånd/stötte
Också med tanke på att vi har Nymåne i morgon, det brukar alltid hjälpa på utvecklingen när vi har set ups.

Vad sker det så? Ny Bullmarket?
Knappast,
En botten högst sansynligt och en kort uppgång, till max 57400 är mitt bud
En sista chans att få sålt ut av aktien.



SAS:



En liknand situation har vi SAS (observera svenska priser - från stockholms börsen)- den tidsmässiga faktorn är inte lika tydlig, men den översålda situationen är inte att ta fel på. Chartet visar stöd av olika slag. Men en ny bullmarket?
Knappast - igen, bara en möjlighet att få sålt ut till lite bättre priser.


Skall man köpa någon av dessa aktier, så skall man ockå veta när man skall sälja. Utan en klar strategi är risken stor att man står med lång näsa.





Chartet ovan över det amerikanska Airlines indexet, ger en liten inblick i förutsättningarna för SAS - det är ju så att mycket få bolag utvecklas i ett vacum - de flesta följer det index de är en del i.

Observera det kraftiga motståndet. Det mesta man kan tänka sig är en uppgång för att testa detta motstånd. Visserligen 20% - det är också pengar. Men det är ingen gång säker att vi kommer dit och korrektioner av denna typ är oerhört svårt att "tajma".
Det vi amatörer använder dessa korrektioner till är att få sålt de aktier vi inte hann bli av med i nedgånge.

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking