Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Monday, November 05, 2007

THE SIGNS !




NEWTONS FÖRSTA LAG:
Ett föremål förblir i vila eller i likformig rörelse så länge inga yttre krafter verkar på föremålet.
Denna lag gäller för en kropp i vila och en kropp i rörelse.
Denna lag gäller också för ett aktiepris i rörelse.

Vår tes nedan, är att det krävs an "kraft" (eller Energi) för att starta en kurs rörelse (topp/botten). Det krävs också kraft (energi i motsatt riktning) för att avsluta en kurs rörelse (topp/botten).
Det som driver en kurs rörelse är människors gruppbeteende. Deras kollektiva uppfattning om vart kurserna är på väg.
Denna start och avslutning på en kursrörelse kan alltid härledas till en enkel dag oberoende av hur lång kurs rörelsen är. Liksom Fransk revolutionens start kan härledas till en dag 14/7/1789 och ryska Revolutionens start kan härledas till den dag den startade. Det som drev dessa incidenter var massornas energi, kraften i deras gemensama handling.

Det är samma sak som sker i början och slutet av en kursrörelse. En form för gruppenergi som startar eller avslutar rörelsen. Problemet för den enkelte investor är bara att det oftast svårt att härleda eller förstå den komplexa sammankopplingen av händelser som startar en rörelse o ibland är det också ömöjligt att logiskt se vad orsaken är.

Frågan är VARFÖR förändras helt plötsligt majoritetens inställning till verkligheten (italics eftersom olika människor har olika verkligheter)?
Det kan jag inte svara på - men jag kan påvisa situationer som inträffar samtidigt när majorititeten ändrar mening. Dessa händelser är dokumenterade i kursgrafen och kan dokumeteras lika precist historiskt. För de flesta är det bara svårt att förstå sammanhanget - vilket i och för sig inte är nödvändigt. Det viktiga är att acceptera ATT det finns ett sammanhang - så kan ju orsaken vara likgiltig.

Låt oss se på Dow Jones indexet från 1928 fram till nu. Det tecknar två distinkta rörelser, där den första startar med bearmarket low 1932 ("1" - "2") och den andra ("3"-"4") från 1974 till idag 2007. Vad vi gjort i chartet är att mäta höjden på rörelsen "1"-"2" och förankra den vid punkt "3". Och vi kan nu se att den första rörelsen är exakt lika lång som den andra, om vi ser på pris (lodrät). Men lägg också märke till hur, i den andra rörelsens viktiga punkter 1987 och 2002 tangerar 50% och (fibonacci ratio) 78,6% av den första rörelsen. Dessa nivåer, har en tendens att fungera som "energi punkter". Punkter där kursutvecklingen utsäts för, oftast, motverkande energi, där vi får en topp eller botten - beroende på kursrörelsen. (Negativ energi stoppar en positiv kursrörelsen och det motsatta sker vid en negativ rörelse)





Men låt oss se på de två rörelserna i tid. Som är den andra stora parametern när vi analyserar en kursrörelse. Den del av röelsen som mäts hotisontellt.


När vi mäter tid i en botten formation som antingen kan vara en ("V" formation eller en W formation - med två bottnar, även kallad dubbel botten eller dubbel top) . I en "V" formation är det enkelt då använder vi oss av en botten och den dagen är energi dag. Men en botten kan också vara mer komplex och det kan f.ex bildas en dubbel botten ( eller "W" botten). Där använder vi oss av en av de tre pukterna i bilden nedan - antingen 1 eller 2 eller 3.




Den första rörelsen i vårt första chart startade med en dubbel botten. Vars första botten inträffade 8/7/1932 och botten no2 den 27/2/1933.
Mäter vi från botten no 2 till toppen "2" i vårt chart. Så har denna bullmarket varat i 12.035 dagar .
Gör vi samma uträkning på rörelsen från 1974 till toppen i Dow Jones den 11/10/2007 så har den bullmarket varat i 12058 dagar . I ett tidsperspektiv på 75 år, så skulle man kunna säga att dessa två gigantiska bullmarkets har varat exakt lika länge. Både räknat i pris och i tid.
I teknisk analys betyder ett sådant sammanhang att att kursrörelse no 2 ockå är slut - eller tar en paus. Om det uppstår en paus skall denna paus ses i relationen till den ursprungliga rörelsen. Detta gäller alltså dagens situation.


Vår uppgift blir nu att se om det finns andra indicier på att detta är sant.

I chartet nedan ser vi utvecklingen som om 1932-2007 var ETT bullmarket. Vi får också här några intressanta sammanhang, som verifierar att där vi står idag har ett direkt samband med de viktigaste historiska toppar/bottnar som inträffat - vilket jag med utgångspunkt från inledningen vill karaktärisera som energi punkter av betydelse för den framtida kursutvecklingen. Igen 1987 och 2002 - men räknat från ett annat perspektiv (Det långa).




Och vart vill jag komma med allt detta?

Min idé är att visa att det i utvecklingen från 1928 fram till idag finns indikationer på att vi 2007 står inför en topp av gigantiska proportioner. I "bästa" fall en korrektion inne i den dubbla toppen i S&P500.


Worst case scenario är naturligtvis att denna dubbla topp vi ser är TOPPEN . Det vill säga att hela uppgången från 1970 talet skall korrigeras. det är också en möjlighet. Men det låter vi hänga i luften så länge.... Vi har nog med problem om botten på 2002 skall testas.

Låt oss se vidare på long term scenario.
Regressionslinjer, som mäter den matematiska trenden är ofta ett bra hjälpmedet för att finna ut av var vi befinner oss i trenden. En utveckling av detta är regressionskanalen, oftast med 2 standardavvikelser. Kursen vänder ofta vid denna avvikning från den matematiska trended.

Var befinner vi oss idag i relation till denna regressionskanal, om vi ser på trenden från 1932 fram till nu? I charten ovan ser det ju fint och ordentligt ut.
Hmmm - dessa charts är gjorda med logartimisk skala - procentuell förändring.
Använder vi oss av däremot av linjär skala (krona för krona) ser bilden annorlunda ut, det kan vi se i chartet nedan där jag lagt in en regressionskanal med 2 std, som "normalen" är.

Den bilden är onekligen lite scary.

Här har vi inga mystiska geometriska eller astrologiska tankar. Detta är vad många skulle kalla facts. Vi har nått en hysterisk nivå - långt från medeltrenen. Inte ens toppen 2000 var i närheten av den övre regressions linjen som vi ligger över.




Ett annat sätt att bestämma var man befinner sig utvecklingen är att dra en trendlinje - fastsatt i viktiga punkter vid en historiska utveckling och sedan dra en parallel linje från en annan viktig punkt.


Nedan har vi använt oss av toppen 1928 Före den 1929 kraschen - den punkten är sedan kopplat sammen med nästa dramatiska incident - botten av 1987 kraschen (Obsevera att den också går igenom 32-66 Bullmarket toppen).


Vi låter sedan vår dator dra en exakt parallell linje, och som vi kan se så lägger sig denna linje som ett motstånd över nuvarande kursnivå och motverkar vidare kursutveckling.

Att vår nuvarande topp ÄR en topp indikerar också de blå vågräta linjerna som delar in hela utvecklingen från 1932-2007 i fyra lika stora delar. Mittenlinjen, kan vi se, fungerar som support under 1970 talets konsolidering. Fyra bottnar har lagt sig exakt på linjen, som också är avstamp för uppgången till 1987 toppen. (Newtons första lag...) . Simpel geometri.



Nu tror jag det blir svårt för många att hänga med - men ta det som entertainment och en god historia ;>)
Personligen måste jag ha alla facts med, det är allt för många fascinerande sammanhang på plats för att utelämna några. Så vi kör igen.....

Vem kan inte huske da Vinci Mysteriet? Leonardo da Vinci en av år tids kanske störste tänkare och med en fantastisk allsidig och holistisk intelligens. En av de som kanske bäst åskådligjort hur fibonacci relationen 0,618 - det gyldene snitt - går igenom i naturens alla perspektiv.

Nedan finner vi en av hans berömda tekningar. Den visar hur människan begränsas av två geometriska fenomen - samtidigt.
Kvadraten (stående som ett T) och cirkeln (med utspridda armar och ben)


Låt oss se på aktieutvecklingen sedan 1932 med utgångspunkt i den första bullmarket fram till 1966. Vi använder oss av samma geometri som LdV, vilket kan ses i den lille figur.

Utvecklingen AB är en vektor, sammansatt av pris (lodrätt) och av tid (vågrät). Denna vektor utgörs av cirkelns radius. (mannen med spridda ben)

Men B är också kvadratens centrum. Låter vi nu mannen stå som ett T och sträcker ut armarna så räcker dom bara till "C" - det vill säga tidsmässigt begränsar kvadraten utvecklingen eftersom "C" i tid motsvarar punkt "D" i tid.

PÅ engelska representerar ordet "Man" både mannen och människan - därför visar metaforen, enligt min mening att "Time is Up" bullmarket är slut - det finns inte plats till fortsatt utveckling - long term.





TRAFIK SIGNALEN

När vi kör bil och trafiksignalen visar röt ljus, så stannar vi.
När den skiftar till grönt startar vi och kör.
Jag känner ingen som gör en fundamental analys på dessa två situtioner och en person från yttre rymden som inte käner de trafikala förhållandena på jorden skulle antagligen klö sig i nacken och undra vad som står på. Vad är det egentligen som får folk att stanna när en lampa lyser rött.
Vi vet ju bättre - när det gäller trafik!

Låt mig visa några trafiklys.
Men först vill jag visa hur planeterna i solsystemet är plaserade en helt almänlig dag på året. Vi befinner oss högt över solen och kikar ned på systemet och hur planeterna är placerade i sina banor runt solen.
Totalt kaos skulle man kunna säga - jag kan inte se någon som hellst logik i denna bild




Ser vi däremot på bilden av Solsystemet i bilden nedan (vi har nu tagit bort irrelevanta planeter fær att gæra det hela mer tydligt) ser vi helt plötsligt att det är ordning och reda Fyra planeter på exakt rad och denna rad rad ligger exakt i mitten av den 120 graders vinkel som bildas mellan Jupiter och Mars. Detta kallas på astrologispråk en YOD (mer om Yod i avslutningen - husk namnet). Bullmarket startar med en Yod.


Dagen var 15 Augusti - dagen före den dramatiska botten I de amerikanska aktie indexen. En dag före punkt 2 i denna skematiska teckning av en möjlig Dubbel top (eller M-top)

Den bullmarket "3"-"4" som beskrivs i början av denna blog började som en W botten


Och i mitten - punkt 2 i detta W den 6 november stod planeterna på detta vis!!!
Bullmarket avslutas med en Yod.



Och vi skall då huske på vår första bild - any given day = kaos.

Men inte här - igen ordning o reda. Tre planeter på rad som delar den 120 graders vinkel som är mellan Venus och Jupiter.

Det ser ut som om någon tänt trafiklyset på grönt när bullmarket startade 1974 och satt det på rött den 15 Augusti när det antagligen slutade. (Observera att vid båda tillfällen uppstår Yoden vid punkt 2 i W elle M formationen)
"They don't ring a bell when the bullmarket ends" säger man på Wall Street - men dom säger så mycket over there...

Vad med den första bullmarket? Från 1932 till 1966?

Här kan man också argumentera för en dubbel botten (W). Där den första - the real bottom - lägsta low den 8 juli ser ut såhär den 7/7.




Botten no 3 i vår W botten och vår andra verkliga botten den 27/2/1933 ser ut såhär


Toppen 1966 där bullmarket "1"-"2" slutar ser ut såhär - inte helt så perfekt som vi är vana vid - men fyra planeter på rad och ett par med 90 graders vinkel mellan. "Good for Government work" som dom säger. Händelsen inträffar 1 dag efter punkt 2 i en lille M top. ATH är 9 February 1966.




Som jag tidigare påpekat kan jag - eller någon annan jag varit i kontakt med - inte förklara vad som sker eller varför (det finns teorier...). Det är heller inte viktigt - det viktiga är ATT det sker. Grunden till att jag kör över för grönt lys i trafiken är att jag vet sansynligheten är 99,9999% att ingen kör över för rött till höger eller vänster. När jag vet vad dom andra gör - så vet jag också vad jag själv kan göra.
Detsamma med teknisk analys - som detta ju är. När jag vet vad dom andra gör så vet jag också vad jag själv kan göra.
När jag sett dessa planet konstellationer konstellationer vara närvarande då vi har viktiga toppar eller bottnar (Enrgi i marknaden eller när det är kællinger i luften) - det är då jag skall vara på min vagt. Och det fina är att dessa konstellationer vet vi när dom inträffar. Planeternas rörelse och positioner kan - och finns - placerade i sina konstellationer hur lång tid som hells i framtiden. Man skall "bara" göra arbetet med att finna dom. Det är ett arbete dom flesta inte vill göra.


Denna konstellation som vi tidigare talade om den 15 Augusti, annonserade jag redan i Juli månad och talade om som en "high energy day".
Detsamma gäller 2 November - den annonserades innan FEDs räntemöte kom på tal. Dow föll med 363 points! Men inte nog med det. Merril Lynch och Citibank kom med sina dramatiska rapporter och Pakistan deklarerade undantags tillstånd - detta är typiskt för "high energy days".

Tekniken är lika enkel som händelsen.
När händelsen är identifiera (f.ex 2 November 2007), så ser vi på kursen - är trenden upp är sansynligheten 85% att 2 november är en topp. Är trenden ned, sker det motsatta.

OK -så enkelt är det heller inte - lite arbete skall man ju göra - se chartet nedan.
Oftast uppstår frågna om trend. VAD är trenden?

Vi "vet" att trenden slutar i high energy days (HE dag). Men vad är treden i detta chart?
Är det den sista 7 dagars UPP trend in i den 31 oktober eller 2dagars ned trenden som avslutas med den 2 oktober på vår HE dag? En dag som bröt den gröna halslinjen i en H&S formation.
Problemet med detta brott är att vi lukkede över linjen. Det kan alltså vara ett falsk brott - med positiva konsekvenser som resultat.
Det är först när/om vi bryter (lukker under) halslinjen som området kring 2 november kan defineras som top.
Det vet vi först efter den 2/11 - vilket jag också påpekat tidigare. Men nu har vi några parametrar att hålla oss till.
Med tanke på min tidigare analys, tror jag dock att linjne kommar att brytas. Det bullscenario som jag tidigare trott på blir mindre och mindre sansynligt i mina ögon. De finansiella och amerikanska bankers aktiers nedtur och klart definerad ned trend tror jag är "the leader of the pack".




De nästa tre chart är också grund till att jag inte tror vi skall (kan komma) högre upp.
Vi har ju sett hur Nasdaq motstått de värsta fallen i andra index. Men se på charten nedan. Vi har stött på kraftigt motstånd mot fortsatta stignar - ett motstånd som kan vara svårt att upptäcka utan det rigtiga utstyret.
Chartet nedan visar - enligt min mening - än en gång att aktieutveckling inte är kaotisk - det är faktiskt ordning och reda på utvecklingen -problemt är bara att fina formeln....
Tidsfaktorn är lika viktig som prisfaktorn - här sammanfaller dessa två faktorer vid den sista grå linjen.
Som kan ses så har kurserna vänt vid dessa grå linjer - som representerar den geometriska updelningen av 50% av hela nedgången från 2000-2002 applicerad på botten 2002 och fram i tiden (Got it?).

På Wall Street säger man "gör det som fungerat - ända tills det inte fungerar längre". OK vi har haft trendvändning tidigare vid de grå linjerna - så vi räknar med en denna gång också. Vilket underbygges av den blå horisintella linjen, som representerar en projektion av uppgången X från toppen av X. 0,786% är den mest pålitliga projektion enligt min mening. I detta chart, alltså ett starkt argument för topp och kursnedgång.


Chartet nedan är (för en inkarnerad TA människa) nästan som en våt dröm - ett överväldigande bevis på att marknaden utvecklas fullständigt regelbundet och geometriskt. Och att toppar och bottnar hör ihop i ett fullständigt ofattbart samband.

Bakgrunden och konstruktione till detta chart utgäts av TRE PUNKTER.


TRE PUNKTER i detta chart över Nasdaq indexets utveckling genererar trendlinjer som fångar kursutvecklingen fullständigt mellan dessa trendlinjer. Och inte nog med det. Linjerna prickar också in TIDIGARE toppar och bottnar. Toppar och bottnar som som fanns på plats INNAN mina tre punkter existerade!!


OK -vad är det som sker? Jo-vi använder punkterna 1 och 2 för att dra vår första linje. Markerar sedan punkt 3 där datorn drar en para lell linje. Den halverar sedan avståndet mellan linjerna och drar den streckade röda linjen inne i trendkanalen (markerad med röd pil - jag har bara sedan lagt en kraftig blå ovanpå för att göra linjen mer markerad). Dessa tre linjer kopieras sedan exakt, över och under den ursprungliga trenkanalen.


Konklusionen i detta chart är att sansynligheten för fortsatt uppgång är ytterst minimal. Nasdaq utvecklingen har tidigare varit en svår nöt att knäcka - men jag menar att detta är "Rosetta stenen " som kompletterar min tidigare looooong term analys att Bullmarket är slut.



Men det finns MER!
QQQQ uppvisar en ofattbar precision i sin utveckling - jag har aldrig sett nånting liknande.
Låt oss börja med chartet nedan - principen är den samma, men vi har nu använt andra punkter (stora siffror) (de små är de pukter vi använde förra chartet som gav en annan kanal)
Vi markerar och använder 1 och 2 för att dra linjen och väljer sedan 3 för referens linjer. Observera nu den exakta parallella linjen A och det är nu trendkanalen A-B vi skall arbeta med. Och observera den precision den har.


Och precision stannar inte där. Hur tid och pris hänger ihop i denna sekvens -vi studerar uppgången från 2002 low. I chartet nedan.
Se först hur utvecklingen är uppbyggd i trendkanalen.
1. Först en uppgång AB till toppen av kanalen
2. Sedan en paus- BD - vi går från toppen i kanalen till botten av kanalen.
3. sedan avslutas sekvensen med en uppgång till toppen igen - DE
Deta är en klassisk utveckling
Observera nu att
1. AB och BD tar exakt lika lång tid AB=DE och
2. Pausen BD är exakt dubbel så lång som AB och DE eller skall vi säga AB+DE=BD!!
Men inte nog med det - observera de röda pilarna. De har också exakt samma lutning. Det vill säga de är en vektorprodukt av exakt samma tid/pris faktor i DE uppgången som i AB uppgången.
Eftersom allt annat är harmoniskt i QQQQ utvecklingen från toppen 20000 så SKALL DE vara lika med AB.
Därför ÄR uppgången slut i QQQQ.
Och perspektivet hör ihop med Toppen 2000 och botten 20002.

Den sekvens vi nu sett beskriven är faktiskt en liten kopia av hela uppgången från 1933 till 2007. eller som man numera säger i den yaste formen för teknisk analys, en Fraktal.

The Bull Party IS over.
Sorry folks.




Men det är nånting annat som börjar i stället - den hysteriska stigningen i Guld.

Trafiksignalen har gått över till grönt kan vi se i detta chart. Vi skall bara avgöra om 2november ät rött ljus eller om energidagen betyder break out (boda typer av dagar lever på energi) över 1970 toppen - jag tror på det senare...

Låt oss avsluta bloggen som vi startade - med en metafor.

Den planetariska kombinationen vi hade den 15 August 2007 kallas på astrologi språk för en YOD - och innan vi fortsätter vill jag också berätta att en ev vår tids största Teknister W.D. Gann använde allt man kan tänka sig i sina analyser inklusive Bibeln. Han påpekade många gånger att det som HAR skett SKALL ske och det vittnade många av de skrifter man finner i Bibeln (jag har själv ingen erfarenhet med i saken - läser inte Bibeln). Detta faktum kommer jag dock att tänka på när jag läser igenom dagens blog.

Vår Bullmarket från 1974 till 2007 Startade och slutade med en super Yod (super, därför att den innehåller mer än de föreskrivna 3 planeter som behövs)

Och vad betyder YOD

YOD kallas också "the finger of God" och är en bokstav i det hebreiska alfabetet


Skall vi i detaljer, så låt oss se på de två bokstäverna ovan "Width" och "Length"
Översatt till aktiespråk skulle det kunna vara TIME and PRICE!

En sak man borde förstå efter att ha läst dagen blog, är att det finns inga tillfälligheter i aktieutvecklingen.


3 comments:

Unknown said...

Skulle bara vilja framföra ett stort tack för all kunskap du förmedlar.
Underbar läsning
Mvh Jonas

mistadabolina said...

Tror du verkligen att hela uppgången från 1970 skall korrigeras ... eller jag ställer om frågan. Säger dina charts att denna skall korrigeras?

Mvh

Stickan said...

Hej Mistabolina,
Ja det menar jag att mina charts säger. Så det är antagligen dags att tänka ut en ny strategi......

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking