Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Tuesday, April 17, 2007

GOLD and GOLDSTOCKS

Bloggen idag handlar om Guld och Guldaktier och det blir därför inga långa kommentarer omkring de stor aktiemarknaderna, bortsett från att det krasch scenario, med parallel till 1987, som jag nämnt tidigare, nu inte längre är aktuell. Tids fönstret är nu stängt och jag bekänner mig som tillhängare av Bill Mclarern's uppfattning som han beskriver den här:
http://www.mclarenreport.net.au/articles/articles/128/1/April-13-2007-CNBC-Europe/Page1.html
Han skriverer en regelbunden gratis rapport, som jag starkt rekommenderar, inte bara för sin tydlighet men också för undervisningsvärdet i det han skriver.

Så går vi till Guld:
Husk att klikke på chart för att få det större.

Låt os börja med Guldpriset:

För att få högre priser på Guldaktier behöver vi naturligvis ett scenario med högre guldpris nu eller senare. (Ibland leder Guld prisfesten och ibland leder Guldaktierna).


Bortsett från ett mindre motstånd vid 698, bestående av Fibonacci 61,8% nivåen av sista nedgånen från toppen Maj 2006, samt toppen H, ser bilden positiv ut och 303 dagars MA som motsvarar 65 veckors glidande genomsnit (är traditionellt stark support till prisen), har som vanligt visat sig vara ett bra stötte och genomsnittet är pent stigande. I botten av bilden kan vi se hur långt från detta genomsnitt kursen varit, historiskt och vi kan se toppen av detta i Maj 2006. Det framgår här att vi kan ha en hel del marginal innan Guld blir överköpt.

Dessutom har vi två SHS formationer. Röd, med neckline N2, S2 samt blå den med blå neckline N1,S1.

Här kan vi se att den blå har utvecklat sig exemplariskt. Break out över linjen sedan tillbaks för test och nu senast upp för att testa breakout och toppen vid H (698).

Den röda däremot uppvisade först ett breakout failure i och med att kursen föll under Linjen N1. Att vi sedan återhämtat oss och är tillbaks över linjen är synnerligen positivt och kan indikera snabb uppgång och sannorlik test av toppen från Maj 2006.










Vårt bullscenario bekräftas av en Elliotwave studie, där min tolkning ser ut som nedan.

Långsigtigt har vi lämnat våg (4) av 5 under oss och är nu i den långsigtiga våg (5) upp. I denna våg befinner vi oss i 3 av 3, vilket är den våg som rigtigt sätter turbo på tingen.
Observera också hur flott den röda linjen är parallel till den blå, samtidigt som den är sin egen trendlinje och att den har brutits (uppåt) de sista dagarna.








Ser vi ännu mer långsigtigt ser bilden ut såhär:
Om vi bortser från fluktuationer under en månad så ligger vi idag över den historiskt högsta lukke kursen från 1980. (men vi ligger också mitt i april månad, så vi har ännu inte sanningen...). Dessutom har vi marginalt brutit medianlinjerna i två Pitchforks samt 70,7% fibonacci nivåen i relation till fallet från toppen 1980, samt lukke kursen från Maj2006. Det borde nu vara lättare att förflytta sig norr ut än söderut.


De ädla metallerna brukar följas åt och i chartet nedan ser vi Platin, long term och det är ingen tvekan om saken. PL har brutit toppen från 1980, fallit tillbaks och testat detta breakout, för att nu senast åter stiga och testar nu sista toppen.



Man säger att koppar kan vara prisledare i metall komplexet. Och ofta ser man som sagt att metallaktierna leder själva metallen. Nedan ett close-only chart över FCX, en av världens största kopparproducenter. En rätt intressant indikation på framtida guldpris kan man gott säga...



OK så guldpriset stiger - men dollarn faller. Vad betyder det för mig.
För det första så stiger guldaktier proportionellt mer än guldprisen på grund av hävstångseffekten i intjäningen vid stigande guldpris, när guldprisen stiger. Dessutom stiger numera guld inte bara i Dollar.
I chartet nedan ser vi både Guld och Europris.
Om de stiger lika mycket, så är priset Euro oförändrat.
Men vi kan i chartet nedan se att guld gott kan stiga utan hjälp av fallande dollar (=stigande Euro).



Men bäst ses det här, där Guldprisen är dividerad med Dollarindexet.
vi har brutit den vigtiga 0,786 nivåen och brutit ur en stigande Kilformation, vilket är rigtigt positivt.


Vi vanliga dödliga handlar som regel inte guld (även om man nu kan handla "GLD" på börsen i New York, som är en ETF (aktie) vars pris är 1/10 av guldprisen ), vi handlar guld aktier. En högst volatil samling aktier på AMEX och Nasdq börsen. De vanligaste guld o silver aktieindexen är XAU och HUI, vars komponenter vi kan se nedan.

http://www.goldsheetlinks.com/xau.htm

http://www.amex.com/?href=/othProd/prodInf/OpPiIndComp.jsp?Product_Symbol=HUI

Groft kan man säga att (i alla fall tidigare) så består XAU av "hedged" companies och HUI av un-hedged companies. Hedged companies är de gruv företag, som på 1990 talet sålde en hel del av sin produktion in i framtiden (guld som inte ännu grävts upp), vilket var en fin affär den gången när priserna föll. Men nu när pristrenden är positiv är idén inte längre så god. Nu skall man kanske leverera en produkt som man fått kanske $450 för en gång i tiden (genom att lova leverans i framtiden), men nu skulle kuna sälja för $650. Det betyder att "unhedged" companies, som ligger i HUI indexet, tjänar mer (eftersom dom verkligen får $650 för samma produkt) och är bättre rustade för framtiden, med stigande priser, vilket är bra att veta när man skall välja guldaktie.

Nedan har jag dividerat HUI med XAU i ett weekly chart. Här kan vi se att HUI sedan uppgången 2001 stigit betydligt snabbare än XAU (och på grund av hedging föll XAU inte så kraftigt i nedgången före 2001...)
Observera att vi ligger strax under breakout i en stigande KIL formation




I detta daily chart kan vi se att break out mellan de två index redan är skett.

Ett Weekly HUI index visar att indexet funnit support på median linjen i Pitchfork'en samt att motståndet från de tidigare topparna (weekly close) nu är övervunnet.





Chartet nedan visar XAU i relation till Guldprisen (XAU/Guld)

Det som är mest intressant här, menar jag, är oscillatorn längst ned som visra XAU relativt till sin 200 MA och vad jag ser som intressant ligger i de blå ringarna. Där XAU varit svagt relatovt till MA och vi kan här se en cyklikalitet på 112 veckor. Dessutom ser vi att vi längst till höger(grön pil) igen ligger i botten av en cykel med sannolik uppgång framöver, vilket också bekräftas av den röda trendlinjen. (Se också fib time cykel)

Observera också att vi ligger strax under den fallande tunna röda trendlinjen och att det inte behövs mycket för ett positivt breakout.



Ett liknande scenario ser vi nästa chart. HUI relativt 200MA och därunder guldprisen.
Vad jag finner intressant här är HUI relativt 200MA i slutet av 2003, jämfört med indexet idag.
Sedan 2002 (då 200MA började stiga) är det begränsat hur långt under 200MA vi kommer (nästan noll). Jag menar därför, eftersom , MA fortfarande stiger, att HUI också kommer att stiga och vi får därmed också ett positivt break out ur den triangel som fångat HUI sista tiden. Ellipsen vid 2003 visar också potentialen i stigningen relativt to 200MA.
:




Med hänsyn till timing kan detta chart vara till hjälp.
Som kan ses så hade vi stigande guldpriser sista gång HUI/XAU bröt ut över support. Och bilden ser faktiskt rätt likartad ut idag.



Den som intresserar sig för TA och vill köpa US miningstocks finner ett urval här
http://stockcharts.com/def/servlet/Favorites.CServlet?obj=ID1651222&cmd=show[s100818068]&disp=O

Jag kan också rekommendera http://www.technicalwatch.com/metals.htm

Och http://www.jsmineset.com/

Hela technical watch komplexet är intressant för den som intresserar sig för TA - men den är inte för nybörjare. En av de mest seriösa på www....

vi avslutar med chart över crudeoil, som många menar har samma trend som guldpriset.

Det är som vanligt många saker att se på.
1. Head and shoulder failure, indikerar kraftigt stigande pris
2. Grön fallande trendkanal är också bruten, vilket indikerar stigande pris.
3 Röd stigande trend.
4. Hög volym under (C) indikerar botten. Stigande volym vid fortsatt stigande pris konfirmerar.
5.Kraftig support vid 61,1-61,3 (fib), också i from av trendline kryss.
Nu skall vi bara ha oljans lukke kurs över 65 (eller blå halslinje)så har vi också ett starkt bull-argument med hjälp av olieprisen.

No comments:

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking