Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Monday, June 18, 2007

THIS is the problem!

Siste uge försvann bilderna - jag har ingen aning hur det kom sig - och vet heller inte hur jag får dit dom igen. Möjligtvis efter en halv dags arbete, så detblir text utan bilder. Hoppas bara dessa charts stannar kvar. (o husk att klikke på den du är intresserad i att studere närmare)

Som sagt - THIS is the problem.

(Data tom Fredag)
vi har FYRA problem i chartet över DAX indexet.
1. En pitchfork som indikerar motstånd mot ytterligare stigning (röd)
2. Tidigare prisbevegelsers fibonacci ratio skapar motstånd över nuvarande kurs (blå och gröna pilar)
3. Lodräta linjer (3 färger) visar fibonacci cyklar i TID. Dessa cyklar möts idenna vecka.
4. tidigare topp från 2000.

Lägg också märke till den starka stigningen upp till motstånds nivåen. Den starka stigningen indikerar att det inte finns särskilt mycket kraft kvar i utvecklingen för ett upside break.
Slutsats: Minsta motståndets lag säger att det är lättare att falla än att stiga.




I nästa bild ser vi några Europeiska börser med månads chart. De uppvisar den samma dubbla topp som DAX indexet.





Ser vi på ett daily chart, kan vi se utvecklingen som jag hade som alternativ i siste uges blog (2).



Då skrev jag:

1) Att kurserna faller ned mot 18- 22/6 och vi har en botten i den perioden,varefter vi återhämtar oss en aning på låg nivå och får en stillsam sommar utan större utsving, efterföljande av den vanliga Oktober nedgången.

2)Vi återhämtar oss i dagarna, möjligtvis med en botten nu fredag eller omkring nymåne den 14/12 Juni och kurserna stiger fram emot den 22Juni, där vi får den andra toppen av en dubbeltop situation (den första har vi sett för några dagar sedan). Efter det faller kurserna.


3)Perioden 18-22 Juni blir en vecka med Aktiekrasch




Kina ser också ut att följa opskrift no 2 (än så länge....)







Punkt 3 borde vi nu kunna lägga bakom oss.

Däremot kanske vi skulle lägga till en punkt, som jag inte tagit i betraktande tidigare - utgångspunkten för min diskussion har varit att den vecka vi nu träder in i är en "high energy week". Och teorien bakom denna definition är att aktiemarknaden rör sig i hopp (språng). Vid vissa tidpunkter i tiden har vi en topp botten eller acceleration. Mellan dessa punkter i tiden har vi antingen trend eller congestion ("ophobning", säger min ordbog).

I min diskussion har jag utgått från att denna veckas "energi" (vars grunder jag i tidigare blogs redovisat) utlöser en topp i de flesta aktiemarknader. Statistiskt set har vi vid dessa tidspunkter 85% topp/botten eller 15% acceleration/break out.
för mig har de fakta jag sett på, överväldigande indikerat en topp situation, men man skall naturligtvis inte utesluta de andra 15%, speciellt som vi sett flera marknader handla över sitt 2000 high (i ett långt perspektiv) och några över sitt Feb 2007 high (kort perspektiv) - det ser också ut som om måndag börjar positivt.

MEN får vi break out mot nya höjder denna vecka, skall vi också ha Ray Merriman's definition av "Mercury Retrograde" i tankarna:

The Mercury retrograde influence of the next three weeks may play havoc on traders. This is typically a time of conflicting political and economic news events. Consequently investors have a difficult time determining if the market is really bullish or bearish. It is not uncommon to see short and sharp swings in both directions, but the amplitude of these swings tends to contract as the retrograde unfolds. Still, the confusion and lack of clarity does not likewise recede with the shorter price swings. They still swing back and forth, and data still comes out with mixed signals.

http://www.mmacycles.com/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=1

Punkt tre kan därför omdefinieras , från krasch, till att det finns en möjlighet att vi denna vecka kan se ett break out över 2000 toppen (i f.ex SP500 och Europeiska index). Med reservation för att detta breakout har stora möjligheter att misslyckas.


Vi skall komma ihåg att aktieutvecklingens syfte, är att vilseleda så många som möjligt över så lång tid som möjligt......

Låt oss se på OMX indexet.

När vi går mot nya höjder kan det vara svårt att finna tekniska instrument för att finna relevanta punkter i utvecklingen som kan ge mening.

En gammal beprövad metod är att se på det numeriska indexet, och erfarenheten säger oss att vi ofta har problem med att bryta områden omkring jämna nummer.

Det bästa exemplet är nog Dow Jones indexets problem med att passera 1000 nivåen enlig chartet nedan (det tog 18 år!!)













C20 ligger idag strax under 500!!

(Tar det så 9 år att bryta??)


Andra möjligheter att finna vändpunkter är genom

Andrews Pitchfork (Röd) - den övre medianlinje skapar motstånd (observera hur de röda och blå parallella linjerna fångar in tidigare toppar o bottnar, vilket ökar forkens validitet.

Fibonacci motstånd (en funktion av tidigare bevegelser (trender) i marknaden (här:motstånd)

En Fibonacci cyklus indikerar att sista uppgången skall sluta i denna när liggande period (lodräta linjer.

Att stigande räntor påverkar aktiemarknaden negativt är många eniga om. Låt oss se på BUND.





När jag i lång tid har argumenterat för en top i aktiemarknaderna i denna vecka, borde jag kanske ha poängterat att denna "energi vecka" gäller för alla finansiella marknader. Egentligen vet man inte innan var hammarn slår, eller hur. Denna gång kan vi se att det är Obligationerna som varit påverkade i form av Break out/acceleration som jag tidigare i denna blog nämnde.

24/3 skrev jag: Vad Gann såg, var ett mönster som upprepades antingen 1) regelbundet eller 2) (vad som syntes vara) oregelbundet.

1) Vad han bl.a. observerad, var att marknaderna hade en tendens till att rätta insig efter årstiderna, eller snarare Vinter o sommar solstånd men i högre grad höst och vår Equinox (20 mars/September).


Se nu på chartet ovan en gång till. Denna "panik rörelse" startade veckan den 14 Mars (det var en test av sitt breakdown ur den 13 långa trendlinje) Kursen vände alltså på en "naturlig" vändpunkt och ser nu ut till att - temporärt - ha stannat vid en lika "naturlig" punkt(sommarsolståndet). Observera de två sista rörelserna markerade med lysröd pil - de är lika långa och är lika till utseendet, vilket indikerar att fallet är slut (temporärt)- det gör också den botten som markerats med 110,2.

Om vi ser på skogen i stället för träden, så kan vi se att denna långa positiva trenden i Bund, är över. trenden är bruten på alla nivåer och detta bekräftas genom den gigantisk sHs formationens (röd) brott, som denna sista rörelse klargjprdt med all tydlighet.

För den fundamentale analytikern borde detta var ett argument för problemen som aktiemarknaden står inför p.t.

Men låt oss se på några aktier, som jag följer.

Det är väl upplagt att börja med Danske Bank
Som uppvisar samma beteende som Bund (sHs) trenden är slut...)



APM (data tom mån 1200) följer de många indexen (dubbel top och en lille dubbel top).
Vi gjorde en perfekt turnaround precis på trendlinjerna och fibonacci support. Arbetar sig nu än en gång upp mot huvudmotståndet vid 70000, som jag tror blir svårt att bryta. En upprepning av fallet primo 2006 är mitt bud.





Coloplast daily(data tom månkl1200)
Har brutit igenom median linjen i en pitchfork och testar den nu underifrån, markerat med "heavy resistance" Detta är tredje dagen (varje dag med lägre high). Pitchfork indikerar ned.
Stiger vi över denna nivå kan vi få en kraftig stigning efetrsom då detta drop också var en rörelse under tidigare low (i så fall har vi haft ett falure break). Under detta low och trenden - ner - bekräftas.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

LUN
Arbetar också i motvind.
efter det dramatiska fallet har aktien 3 gånger försökt sig på återhämtning och därigenom bildat en "flagg"formation (blå linjer) problem är här att denna flagga skall vinkla uppåt för att vara en bearflagg och inte nedåt. Det betyder en av två ting.
1. Det är en Bear flagg men är otroligt svag, (den borde vinkla uppåt). Att de två tidigare korrektionerna 1 o 2 (markerade med röda och blå pilar)har en längd som precis passar med nivåerna 1 o 2 över vår flagga, indikerar att det vi ser är korrektioner mot huvudtrenden. Dagens nya misslyckade break indikerar också detta.



Jag har tidigare visat det kraftiga motsåndet Vestas stött på. Ingenting har förändrats där. Det finns där.
Och husk på de runde tal 400........



Men vi skall aldrig avskrive VWS. dette daily chart ser onekligen intressant ut .

Vi har en oscillator med en bullish "springboard" indikerar stigande kurser och att den lille korrektionen är över. Lägg också märke till att korrektionen drog kursen starx under den blå trendlinjen. Att vi sedan steg kan indikera breakdown failure och en stigning över 400 skulle så ge en hurtig bevegelse norrut. (Den gröne kil i veckochartet skall vi heller inte glömme).

Varför hurtig?

Därför att vi också bryter det långsiktiga motståndet i ett större perspektiv - b/o i stora perspektiv ger stora bevegelser (smått sett, f. ex daily perspektiv).

400 är alltså intressant. Allt kan hända omkring denna nivå - så det är en god idé att ha strategi för alternativa skeenden.





Att vestas eventuellt skulle kunne bryte sitt weekly motstånd skall ses i oliperspektiv.


Vad vi ser här är olie kontrakten för leverans dec 2007 och för 2012

Observera att i 2007 kontrakten ligger prisen fortfarande under halslinjen i en inverterad sHs formation. Break out har ännu inte skett.
Kommer det?
Se på 2012 chartet. där HAR vi haft break out (med test av b/o) se också på tidigare bottnar i 2007relativt 2012. Det ser otvivelaktigt ut som om de som handlar olja långt fram i tiden tror på högre priser, därför förväntar också jag högre priser.
Alltså break out för oljan.
Många hänger vsw på olie prisen, den kan alltså bli en katalysator för VWS prisen och viktig att bevaka för dom har intresse i aktien.

Husk energy week denna vecka: topp - botten - acceleration - breakout - break down. Det är vad vi kan förvänta i deverse marknader denna vecka.

1 comment:

Barcode said...

how best to translate your blog into english?

Many thanks

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking