Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Friday, October 26, 2007

Varför intressera sig för SOX indexet?

Klikka på bild för större chart



Det ställdes några spörgsmål på EI om ett varför SOX indexet skall tillräknas betydelse.
Och mitt svar är att det i första hand handlar om perspektiv.
En infallsvinkel som jag sällan - eller om jag skall vara ärlig - aldrig ser på EI eller andra diskussions sidor.
Jag försökte i mins sista blogatt ge ett perspektiv, men tog inte med SOX indexet, det borde jag kanske ha gjort.

OK - here we go: Låt oss se på chartet ovan, med fokus på toppen år 2000. Vi ser på de 4 index, DOW, SP500, Nasdq och Semiconductor indexet.

Och vi ser att

1 Dow Jones har brutit toppen

2. SP500 bildar precis nu en dubbel topp.

3. Nasdaq har endast tagit igen 1/3 av fallet från 2000, men bryter ut på ovansidan av en stigande trendkanal

4. SOX indexet har presterat ännu mindre, ingen stigande trendkanal - i stället för att bryta tidigare topp, bryter vi nu (marginellt) nedåt.

Min idé är att vi med utgångspunkt har två alternativ.

1. Antingen visar DOW indexet vägen, det har brutit ut och snart följer dom andra aktierna efter.

eller

2. Det är egentligen Nasdaq som skall visa vägen. Med tanke på eftersläpningen så kommer detta index att stiga och då dra med sig de andra indexen. Därför skall vi hålla ögonen på detta index - och faktiskt. Det HAR brutit ut ur den stigande trendkanalen på ovansidan. Så då är väl allt OK?

Men det är några andra saker kommer in i bilden som komplicerar till det hela en del.

SOX indexet eller Semiconductor indexet innehåller firmor som tillverkar komponeter till datorer och ser vi på Nasdaq indexet och vilka aktier som ligger i detta indexet, så ligger majoriteten av dator relaterade aktier här. Finns det ett samband mellan dessa index?

Låt oss dra en parallel: I "gamla" tider, identifierade man ofta starten på en bullmarket i industriaktier genom att studera förpacknings och pappers industrien. Man fann nämligen ut att, industrien, när dom märkte att orderna strömmade in beställde mer emballage, kartonger o dyl. Detta skedde alltså INNAN dessa firmor började tjäna pengar och det gav tidgare utslag i förpackningsindustirns intjäning. Smarta anlytiker använde denna industis intjäning, resultat och aktiekurs som en tidig varning på att en ny upp cykel börjat. Och kunde på så sätt placera sig "rätt" innan vi vanliga människor började ana att uppgången var förestående.

Mina tankar är att det vi ser är det omvända idag. Dator industrien håller igen på inghandlingen av komponenter, därför att dom inte ser den stora växten framöver och det går ut över "SOX aktier" och även om vi inte fallit under det viktigaste support nivåen, så är trenden oroande. Vi ser en divergens i de olika indexs utveckling. SOX indexets utveckling kan alltså mycket väl vara en fingervisning om vilken väg nasdaq indexet skall gå - därför intresserar vi oss för SOX indexet!

För att fortsätta diskussionen om kring perspektiv måste vi studera S&P 500 indexet





.
Som jag ser det så började vår bullmarket 1973.

Det toppade ut år 2000 och vi befinner oss igen på samma nivå i det klassika topp mönstret - en dubbel topp! En av de mer pålitliga tekniska konfigurationer.

Det faktum att vi befinner oss i toppen av denna dubbla topp är anledningen till att vi inte - i det korta perspektivet kan finna ut om vi skall upp eller ned. Det är otroligt sällsynt att man bara kör igenom en topp av denna magnitud och skall vi igenom är det mest naturliga att vi gör en paus innan break out sker. Ett tillbaka fall för att samlar energi. (Gå till toppen och se på DOW inna det bröt gamla ATH)
I min blogg siste uge visar jag att bland annat Tyskland och England befinner sig i exakt samma situation.

Men man kan undra sig över att DOW jones indexet relativt enkelt körde igenom den gamaltoppen från 2000.

Och det är här vi skall lyssna på Joe Granvilles erfarenheter som han beskriver i sin bok från 1976 "Granvilles New Strategi of Daily Stock Market Timining For Maximum Profit".
Han talar bland annat om två ting man ser i slutet av en bullmarket.

ON confirmation - eller som jag skrev i söndags - divergens - de olika index SKALL konfirmera varandra. Med andra ord befinner vi oss i en riskabel situation därför att indexen INTE konfirmerar varandra just nu. Och därför vet vi faktiskt inte vad som skall hända. Det ser vi också på dag - till -dag utvecklinge. De flesta människor söker förgäves efter en trend. Och det beror helt enkelt på att ingen finns.

Det närmaste vi kan komma till en liknnande situation var början av 1970 talet, då vi hade en inverterad HS situation (blå markering). Den misslyckades och vi fick ett fall på 34%

Det är som jag ser det, ett möjligt scenario innan toppen från 2000 brytes - dock ikke sagt at det är ett scenario vi SKALL ha. Ett tillbakafall innan vi bryter toppen (om den skall brytas) är högst sannolikt - hur djupt vi skall ned, vet vi däremot inte.

Det andra vi skall ta på allvar är hur strukturen ser ut i en bullmarket och vad som sker i de olika faser - det skrev jag också om i söndags.

I slutet av en bullmarket deltager inte de de billiga aktierna - det är då investorerna koncentrerar sig omkring de aktier som upplevs som "säkra" och det är oftast de dyra aktiena det då handlar om.
Det är i det perspektivet vi skall följa SOX indexet.

Upside breakout och vi kan föreställa oss att marknaden tar fart igen - men om det break down vi ser, tar fart, tror jag vi skall passa på. Och det är inte omöjligt att vi skall 35% ned inna kurserna tar fart igen. Kanske längre ned om vi tar perspektivet 1973-2007 i betraktande.

SP500 föll 36% men dow föll 46,5% och upprepas det så hämnar vi på vår gamla låg punkt enligt chartet nedan.


därför skall vi hålla ögonen på SOX indexet. jag tror de första signalerna till vårt framtida scenario skall finnas här.



No comments:

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking