Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Sunday, September 09, 2007

REPEATING PATTERNS

Det handlar inte heller idag, speciellt om Danmark och Sverige. Vart vi är på väg styrs på andra ställen i - och kanske utanför - världen. det är vad vi skall föröka reda ut idag. And this is my 5 cents


Klik på chart för större bild




En stor grupp TA folk använder sig av mönster i kursrörelsen för att finna ut av framtiden. Logiken är att, om vi ser ett visst uppträdande (kurs rörelse) ett flertal gånger, så är sannolikheten stor att vi får ett liknande uppförande när vi ser samma mönster i nutid.

Min favoritbild med situationer som upprepar sig gång på gång, är när vi ser ett break out failure ur till exempel en kil, som i chartet över IBM ovan.(eller vilken som hellst trendlinje)

Men vad som interessera oss idag är vad som händer i morgon.

Eller för att vara exakt - i över morgon, då vi har en "solar eclipse" (sol förmörkelse). Frågan är - kan det ha betydelse för utvecklingen på aktiemarknaden?

Enda sättet att få idé om det är så, är att se på historien, plus det faktum att mån och solförmörkelse uppträder i par. En solar eclipse (vid nymåne) följs av en moon eclipse (vid full måne) eller också är ordningen omvänd, men de uppträder i par.

Låt oss se på några charts.

Och vi börjar med perioden 1987-1993 och den kanske bäst kända, från 1987, den moon eclipse som "startade" kraschen.
Sedan följer 3 charts mer, med perioderna fram till 2007. Och vad vi skall se, är om det kan upplevas ett sammanhang mellan eclips par och ett speciellt chart fenomen.
För att göra det hela lite enklare - (men kanske biased), så framställer jag mitt påstående först. På så sätt behöver man inte gå tillbaks för att se om påståendet har relevans.
Jag ser två ting.
1)I ett eclipse par uppträder den ena (antingen sol eller också måneclips), i samband med en topp eller botten. (måne=vit bar - sol=röd)

Eller också
2)Är eclipse nummer två i paret på samma nivå (i pris) som eclipse nummer ett.

Det vanligaste är att eclipsen uppträder i samband med trend ändring (röda ringar - gröna ringar för par).








Som kan ses i chartet nedan, som innehåller dagens situation, så har mönstret fortsatt. Problemet är bara att definiera den kommande solar eclipse på tisdag.



Så vi gör en close up



Och kan konstatera följande.

1a)Vår sista moon eclipse, var inte en topp, snarare en botten, därför är trenden ej heller ned(nedgång följer efter en topp)

1.b) Om mån eclipsen (vit) kan karäkteriseras som botten så skall den följas av uppgång - vilket vi också till viss mån också sett - även om den är lite oklar.

2. Alternativt kan det vi ser vara, det mindre vanliga, en eclipse no2 på samma nivå som eclipse no1 och då är den framtida riktningen oklar, som också triangeln i chartet visar (trianglar indikerar obeslutsamhet/paus)


3. Mån eclipsen är inte en botten - vi arbetar oss nu ned mot en botten - som - i så fall inträffar tisdag +/- någon dag.



Detta säger mig att vad vi ser senast tirsdag är avgörande för den framtida utvecklingen - fortsatt nedgång efter tirsdag är i mina ögon riktigt negativt och vi kan få en dramatisk nedgång ned till 18 September +/- en dag. (den tidsperioden berättar jag om i en senare blog)



MEN - för mig är det ikke det mest sansynliga scenario. Låt oss se på några fler "repeating patterns".

Men först information om Ray Merriman, som jag tidigare nämnt. Han har gått igenom, studerat och fört statisik över mer än 3000 planet mönster (aspects). Vad han undersökte var hur stort samband det var mellan ett planetariskt fenomen och kursrörelsen, sett i Dow Jones indexet (apects to topp/bottom).



Hans statistik tar vi till hjälp för att se på dagens situation.

Fredag till Tisdag har vi 4 fenomen som kan ha på verkat marknaden. Låt oss se på Merrimans statistik för dessa fenomen.

1)Uranus, solen och jorden står på rak line (Uranus i opposition)

2)Solen är i 120 graders vinkel till Neptun (kallas "Trine") sett från jorden

3)Venus, stationairy, direct (dvs när det ser ut som Venus står stilla i sin bana runt solen - sett från jorden)

4)Pluto, stationary, direct

Här finns en förklaring på stationary (retrograde eller direct) , vilket är en exakt tidspunkt som regelbundet uppträder.

http://www.lasalle.edu/~smithsc/Astronomy/retrograd.html



I boken från 2001 (Stock Market Timing, Geocosmic Correlations to Trading cycles. 435 A4 sidor med statistik och konklusioner - info för den som skall ha "bevis") graderar han de viktigaste korrelationer han finner

1. Venus stationary har 76% korrelation till en topp/ botten

2. Pluto stationary har 51.% " "

3. Solen/Uranus har 68% "

4. Solen Neptu har 71% "



Det vill säga att 7 gånger av 10 när ETT av dessa fenomen står i kalendern så kan vi förvänta trend ändring.

Ett bra exempel på detta fenomen är Pluto direct (vita dagar i chartet) applicerat på Dollarkursen. Vi ser en period 2001-2006. Här "Pluto Direct":



Varför detta sker vet ingen - vi kan bara konstatera ATT det sker. Vi kan heller inte LOVA att det sker igen. Men OM det är ett "repeating pattern" så är det en god idé att veta NÄR situatione uppstår igen.

Idén bakon fenomentet är att om trenden är ned, före dessa aspekter så blir den upp efter aspekten. Och tvätom om trenden är upp före aspekten.


Personligen vill jag definera trenden som ned. (kanske upp - från 17/8 - men ned från 17/7...)







I den bok jag lägger sista handen på lägger jag ned stort arbete på att förklaraMedian Lines(kallas också Andrews Pitchfork). En teori som bygger på energi i marknaden och att en bevegelse förorsakar en annan bevegelse i framtiden. Chartet nedan är ett exempel på "Babson lines" - som är en variant och föregångare till Median Lines. Och chartet nedan är ett fascinerande exempel på den precision ett aktie index kan utvecklas på - samtidigt som det indikerar support på nuvarand nivå.
Vi har använt tre punkter för detta chart.
Först väljer jag A och B som representerar linjen AB
Sedan väljer jag C och computern drar sedan en linje genom C som är parallel med AB
Avsåndet A-C kopieras sedan i chartet över och under dessa punkter med fler linjer - dessutom har jag valt att låta avståndet mellan A och C halveras, vilket är linjerna mellan AC och AD. Dtta avstånd repeteras också.
Det som är fascinerande i detta chart är att linjen D är motstånds linje för hela uppgången från november 2006!! och det skerINNAN punkterna A och B var kända (är én konklusion).
En annan konklusion är att top A och B är en produkt av linjen D, vilket medför att också linjen C är en produkt av D OCH att "50% linjen" vid E är ett support - lika viktigt som linjen D . Dessutom kan man dra slutsattsen att botten vid C inte var en tillfällighet. Nivåen är en produkt av den tidigare utvecklingen - dess toppar och bottnar.


Denna logik upstår alltså på bakgrund av TRE punkter i ett chart.







Ok låt oss se på några charts som vi är vana att se dom.
Nedan har vi SMH, som är en ETF av SOX indexet, vilket jag tidigare omtalat som "leader".
Vi kan här se hur kursen lagt sig exakt på många slags support.



Grön andrews pitchfork
Grön fibonacci nivå
Röd trendlinje
samt grå halslinje i en inverterad H&S



Support ser fint ut, men om vi skall ha en botten i solar eclips på tirsdag, kan man tänka sig att blå trendlinje eller sort support linje testas - men under 35 är inte sansynligt TA - wise.


Om det sker - se sista charten i denna blog



DAX:





Som ses så är medium term support linje inte bruten i DAX. Det skall vi ta i betraktande när vi konstaterar att den inverterade H&S formationen inte utvecklats som förväntat - föll igenom neckline(röd linje)

Låt oss se på en närstudie på den H&S formation.

Eller snarare låt oss göra om den till en flagg formation. Och då kan vi se att det finns stöd vid den röda linjen och vid undre medianlinjen i en blå pitchfork och gammal botten.

Inte starkt stöd. Och flagg formationen är en Bearflagg, så det ligger stor risk i formationen-

Lukke kurs under 7350 är riktigt dåligt . Men stöd är stöd.






PointFigure chart över Nasdaq visar att det ligger på support (grön linje).




"Stump" skrev i sin kommentar om FT indexet, som jag också kikat lite på.
Som jag ser det, så kan man se antingen en fullbordad inverterad H&S (röd halslinje) eller en ofulbordad (blå halslinje). Koncentrerar vi oss om den röda så kan vi se att den testas just nu, vilket sammanfaller med 2 fibonacci supports + 20 MA.
Ännu ett argument för att det finns motstånd mot nedgång. En lille fibonacci cycle(grå linjer) ger också stöd.



Mitt starkaste argument för att vi inte faller vidare är dock de två följande charts, som jag också visat tidigare - de är nu uppdaterade. De visar hur två stora grupper står positionerade. Commercials och Large Speculators.
Erfarenhet har visat sig att "commercials" oftast står på rätt sida vid viktiga tidspunkter men det gör inte "large speculators" (som bland annat består av hedge funds t.ex). Vilket fick mig att tänka på en kommentar jag fick för några år sedan från ett trading proffs i USA som jag hade kontakt med den gången.
Han skrev:

"...Two weeks ago I finished training some traders that work for an international hedge fund, based in NYC. It was a lot of fun for me. These so-called "pro traders" are usually without much experience, the hedge fund industry is growing so they have to hire kids right out of graduate school. Their conception of trading is immature, so it was fun trading with them a few days....."

Med tanke på att hedgfunds industrien expanderat ännu mer sedan 2004, då mailen skrevs, så har det nog varit ännu svårare att få fatt på "proffs" de sista åren.
Att dom hamnar på "fel" sida om utvecklingen kanske inte är så konstigt vär allt kommer omkring.
Låt oss se på charten. Blå färg är SPX kursen och brunt är antal kontrakt som Commercials ligger inne med





Large speculators ligger nu mer short än dom var vid botten 2002 och det ser ut som om det var dec 2006/jan2007 som dom ombestämde sig från en bullish ståndpunkt till Bearish - samma tidspunkt som commercials ändrade sin.



And finally one for the bears. Detta är den RISK vi står inför i dagens situation.

Om vi lägger in de sista 50 årens värsta Bearmarkets med början 17 juli - då vi toppade ut i dow Jones 2007 och deras topp är där Dow var vid den tipunkten, så får vi de charts man kan se nedan.



Fasllhöjden är med andra ord ansenlig om någon av dessa skulle bli en realitet.

Det är alltså RISKEN man skall ta höjd för när man ser över sina investeringa. Lägg in 13000 (där vi nu är), i charten och se hur långt det är till botten. (tänk då på att investorerna uppför sig, som om vi VAR på botten...)

Det finns ingen ting i det som jag skrivit, som förhindrar att något av dessa charts blir det framtida scenario - allt är möjligt i den finansiella spehålan.
Men jag tror inte det är dags - ännu!

No comments:

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking