Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Sunday, September 30, 2007

Top i Guld?

Det ser onekligen ut så om det är detta chart som representativt för utvcklingen. Men vad vi ser här, är denna månads lukke kurs 750 i Gulds December kontrak, jämfört med 1980 års högsta kurs 748. Vänder vi blicken mot chartet under och ser på ett chart med endast lukke kurs, kan vi se att den månads lukke kurs har passerat 1980 high.

Vi siktar nu mot 1980 ATH som var 959,9 det vill säga 960. (dagens kurs 750!)






För att bli klok på Guld måste vi numerar också se på Dollarn. Det är inte alltid så, men numera överförs ett fall i dollarkursen omedelbart till guldpriset.
Chartet ovan är viktigt därför att det kan ge en idé om den hastighet utvecklingen kommer att ta.




Den som följt mina tidigare analyser har också delat erfarenheten på utvecklingen efter att ett finansiellt instrument bryter undersidan på en fallande kilformation. Det normala är en acceleration på fallet. Det är dock ikke ovanligt att vi handler inne i kilen innan fallet fortsätter - det menar inte är sannolikt av följande grunder:

1."Alla" förväntar en rekyl (upp) efter det dramatiska fall vi sett de sista dagarna - vad "alla" förväntar - sker sällan.
2. Den röda kilen är perfekt utformad med hänsyn till trendlinjernas kontakt punkter - vi "borde" alltså ha fått ett upside break eftersom en fallande kil är bullish - denna förväntningen infrias antagligen inte (se 3+4), vilket förstärker nedgången.
3. Det finns starkt motstånd över kursen i form av den fallande gröna trendlinjen, som förhindrar att vi kommer in i kilen igen.
4. det gör också botten markeringen från December 2004 (blå)
5. dessa fakta indikerar att brottet genom botten från 1992 (tunn svart linje) är äkta och att vi skall fortsätta ned i ett dramatiskt break - efter det testar skall 80 nivåen testas underifrån.

DÄRFÖR tror jag inte vi har sett en topp i guld. Snarare början på uppgången till 960 .

En klarare bild av att vi befinner oss i en breakout situtin än en top situation ses i chartet nedan. Vi använder os här av två Andrews Pitchforks som använt olika utgångspunkter (den ena high/low och den andra lukke kurser). deras median linjer fungerade som motstånd vid vid toppen i April 2007, men börs i siste uge. Ett break out



I nästa chart har jag använt topp och botten kurser för Pitchforken, samt botten 2001 där själva accelrationen startade - det kan vi se passar flott med utvecklinen hela vägen från 1980 fram till nu (se bilar/toppar och bottnar)

Man kan ju undra hur kursutvecklinge kan passa så bra med linjerna innan punkt [(2), C, 2] är vald......

Anyway, essensen i nästa chart är min tolkning Elliot vågorna i utvecklingen från 1976 och som jag ser det så har vi avslutat våg 4 ned och går in i våg 5 som är UPP. Denna våg 5 är del av våg(3) av (5) av högre grad. Och då skall vi alltså komma ihåg att våg 3 i 5 vågs utvecklingen är där de största kursvinsterna och största kursrörelserna görs. Ett sådant scenario passar find med ett dramatiskt fall i dollarkursen som beskrivits ovan.


Låt oss se på GLD, som är Guld's ETF, som handlas som en aktie. Studerar vi pris tillsammans med On Balnce volume får vi en idé om hur populär aktien (och Guld) är. Det är också lagt in ett 65 veckors glidande genomsnitt.

Vi kan här se hur kursen tesdate 65MA två gånger innan den startade på turen upp till break out över den gamal toppen. Men observera On Balance volume som visar volym accumulationen, den bröt ut redan i början av 2007. Det vittnar om en otroligt kraftig positiv underliggande ton i marknaden.

I chartet nedan jämför vi GLD och Guld (december kontraktet). Vad vi skall lägga märke till är två ting. Ny ATH i GLD, samt den stigande kilen som brutits på ovan sidan. Detta brott är motsatt mot vad vi såg i dollarkursen tidigare - betydelsen är den samma hastig kursutveckling - nu - upp.



Innan vi ser på guld/silver aktier, låt oss se på silver. Vi ser i dessa chart CASH indexet (kontantpriset) för silver och vi använder månadschart med lukke kurs. Här kan vi se att guld ligger i ATH och silver ligger och arbetar under motståndslinjen vid 1386 (cents). Det visar den stora potetialen i silver när denna nivå brytes - vilket jag inte tvivlar på att den görs. Silver kan inte motså den uppgång som guldpriset indikerar.



Den teorin bekräftar chartet nedan - Silver (Dec kontrakt). Break out ur fallande "broadening wedge"(grå), som är en konsoliderings formation, - följt av en liten kosolidering alldeles under den röda linjen = halslinjen i en inverterad H&S formation. Observera den lilla högra skuldran - den indikerar att kursen är "otålmodig" , den har brottom att hinna ikapp Guldprisen.




En relativt ny typ av teknisk analys har sett dagens ljus sista tiden. Man använder sig av "fraktaler". Man ser på historiskt beteende ofta i mindre eller större perspektiv än det man befinner sig i.
Chartet nedan menar jag är ett bra exempel på detta.
Vad vi skall studera är de två situtionerna i tiden som är numrerade från (1) till (5). Den visuelle studenten har säker inga problem med att se likheten mellan de två olika situtionerna. Jag har satt bokstäver och nummer på de olika topp/botten kombinatioerna för att man lättare skall kunna se hur mönstret i preioden 2004-2005 upprepar sig i perioden 2006-2007.
Om mitt antagande är riktigt, att 2004-2005 perioden är ett förspel till vår nuvarande situation, så skall scenariot från punkt C fram till (5) nu starta och vi borde få se stigande silver priser framöver i en omfattning som skulle likna perioden medio 2005 till medio 2006.


En stigning upp till (5) passar fint med situationen i nästa chart som uppvisar ett long term failure break i en H&S situation i rigtigt långt perspektiv. Efter att kursen har brutit tillbaks över halslinjen har den nu konsoliderats i detta månads chart. det dagliga chartet ovan visade ett upside break och vår konsolidering borde snart brytas



Vad vi sett fram till nu är de underliggande krafterna som skall påverka det de flesta av oss troligen är intresserade av - guld eller silver mine aktier, så låt oss börja med att se på några index.

Vad vi ser nedan är XAU index som är det äldsta Guld/Silver indexet.

Vi ser på tre saker.

1. de gröna ringarna markerar där kursen går in i en konsolideringsperiod. På engelska "coiling", som kommer av (spiral) fjäder. Lite populärt kan man säga att kursen samlar kraft innan den producerar sin nästa rörelse. En metafor som passar bra med den sista "coilen" som

2. efter att ha brutit ur (på ovansidan) av den rosa stigande kilen, har konsoliderat sig mellan den övre trendlinjen i kilen och motståndet från 1985 vid ca 155.Processen är nu slutförd och vi har brutit över denna motståndsnivå. Det vanliga är vid fjärde attacken bryter motstånd - precis som här.

Ser vi på HUI indexet, som är ett annat populärt index, så kan vi se att kursen just nu attackerar en tidigare topp. Men gör vi en trendlinje studie med parallella trendlinjer och halslinjen (den understa röda linjen) i en inverterad H&S formation som grund, så kan vi se att den stigande (korta ) trenden är bruten upside.



Om man väljer att investera i Guld/silver aktier, var finner man dom? Ett sätt är att fråga google : "xau,components". då kommer följande bild upp, där jag markerad de aktier som klarat sig bäst sedan Dec 2006.



En aktie som imponerat sista tiden är ABX, (Barrick Gold), den aktie som dominerar XAU indexet, näst störst. Tum regeln är att guldaktierna bryter ur före guld i en bullmarket. Det har inte varit helt klart att så är fallet, men om vi tar ABX som representant för Guldaktierna, så började ABX sin dramatiska upptur innan Guld (och Silver) började sin. Det kan tydligt i detta chart ses hur kursen steg dramatiskt från ca 30 till nuvarande nivå - på kort tid.

Att bullmarket är i full gång är det väl ingen tvekan om när man ser på XAU indexets andra gigant - men observera den stora stigningen i On Balance volume under pris chartet, som bekräftar det upside break vi ser, över den övre trendlinjen i trendkanalen.



BHP ser också ut till att vara i ett stabilt bullmarket - men kontakten med den övre trendlinje kan indikera en korrektion till sista toppen - som så skulle kunna vara ett gott köpstillfälle.



Den sista stora är Rio Tinto. Här ser vi också stabil Bull samt break out.



En annan gigant är Newmont Mining (NEM), som ser lite annorlunda ut och som prismässigt kan vara mer intressant. Efter break out ur inverterad H&S och huvudmotståndslinjen från Januari 2006, testar vi för närvarande detta break out. Den blå halslinjen kan gott fungera som stopploss om man köper aktien.

Gold Field ltd, uppvisar ett liknande mönster som NEM och kunde vara en god köpskandidat över $19.00





Anledningen tillatt GFI är intressant är naturligtvis detta long term chart, som visar att vi testat halslinjen i en gigantisk inverterad H&S formation och att vi rör oss upp efter testet.






Min favoritaktie är Tan Range Exploration(TRE). Som jag ser det så ligger den i en Elliot wave 5 av 3, vilket betyder en bra uppgångspotential. Den ligger omedelbart under motstand från tidigare botten och fib ratio i samma nivå vid 6,10. Brytes detta motstånd - vilket jag förväntar, så är nästa motstånd vid ca 7,20 som också är från toppen från Dec 2006.
Good luck

No comments:

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking