Stickan's Technical Support


Husk at klikke på charten för att se en större bild!
Min email: stickans@gmail.com . Hvis du vil ha information om mit aktiebrev.

Sometimes you're hot, sometimes you're NOT!


Please understand, I am not always right, nor am I always wrong.Sometimes I just get lucky and sometimes I don't. The market can change at a seconds notice, so all predictions are good only at the time made.

DETTA ER LITE AV DEN FEEDBACK JAG FÅT SEDAN STARTEN I JANUARI:
---------
Eminent arbejde Stig
Ligeledes rapporten fra i går. Hver en krone værd !
(P)
Tak for det. Bare lige for at give lidt feedback: jeg er oppe med over 50% allerede i år uden brug af gearing andet end produkter der allerede er gearede (XACT, QLD osv.). Jeg har udmærket forståelse for markedet, teknisk analyse og 100% styr på mit money managment…men uden dit nyhedsbrev ville jeg slet slet ikke kunne have tvunget SÅ meget ud af markedet – det er der SLET ingen tvivl om.
(R)
Hej Stickan - jeg var en af dem der på grundlag af din analyse gik long fredag - og realiserede i går ca. 50.000 kr i gevindster - så keep up the good work - jeg burde nok have ladet profit løbe - men syntes at vi burde have en modreaktion på de store stigninger - hvilket vi vist ikke får - så jeg må jo genkøbe i dag.
(F)
Jamen Stig, vi som kunder jo bare glade for det høje serviceniveau! Der er ingen tvivl om at jeg ikke ville være kommet så helskindet igennem denne nedtur uden dit nyhedsbrev og bidrag til debatten og nu ser det også ud til at jeg får opbygget en pæn profit på det med XACT og ETF’ere. (R)

I øvrigt vil jeg gerne takke dig! Jeg er ret ny i aktieverdenen, startede i januar 2007. Takket være dit aktiebrev på EI valgte jeg at sælge alt inden sidste sommerferie og det har sparet mig for adskillige hundrede tusinde i tab. TAK. (C)

Hej Stig. Ville bare sige, at denne weekends TS var "spitzen-klasse". Jeg lærer en masse hver eneste gang, men denne her var helt i særklasse! (J)


Monday, August 13, 2007

Kris - vad gör man?

Husk att klikke på chart för större bild.
......................................................................

Chartet nedan visar vad det hela handlar om.

Har vi haft ett break out över den gamla toppen från 2000 som i DOW Jones indexet, och är det vi nu upplever en rekyl efter breakout, med en mega bullmarket som följd?

Eller har vi fastnat i den andra toppen i en Dubbel Topp formation, som i S&P 500 indexet med ny Bear Market som följd?



Det är vad det handlar om idag.

Vi har två mega krafter som arbetar mot varandra och som vi måste få en lösning på.
En kraftig underliggande möjlighet till Bullmarket - tekniskt sett.
och
En av de största likviditets kriser vi någonsin har sett tidigare - skall den sänka aktie marknaden?

I ett mindre perspektiv är det under nuvarande omständgheter svårt - ja nästan omöjligt att förutsäga utgången. Det bästa vi kan göra, är att ge parametrar för det en aller andra alternativen.


Låt oss se på hur läget ser ut på aktiemarknade - utan att ta hänsyn til kris - RENT tekniskt alltså.





Topp: 4 Index i USA




Botten 4 Index i Europa.









För att få en ide´om vad som skall hända i framtiden kan det vara en idé att se på nutiden. Och historien.

För att bestämma vad som skall hända, gäller det att finna ut av vem av dessa index som ”The Leader”, och som jag ser det så kan väjla mellan två ytterligheter.




1. Antingen är Dow Jones ”leader”. Genom sitt break out och efterföljande test av toppen år 2000, visar detta index att vi är på väg mot nya höjder. Och därför är vad vi nu ser i Augusti, bara en korrektion liknande den vi såg i Februari, 2007. Russel 2000 kan också tänkas hålla förartröjan.
ELLER

1. Nasdaq index är leader - eller vi skall i så fall hellre kalla indexet ”Lagard”. Dvs att det är leader på väg ned. Att den svaghet indexet uppvisat relativt Dow, är den egentliga underliggande trenden

I dagens läge känner vi inte sanning. Men jag kunde tänka mig att använda S&P 500 som katalysator för vad som skall hända. Indexet ligger precis mitt emellan de två. Det ligger precis under den nivå (ATH) som måste brytas, också av S&P för en fortsatt Bullmarket i USA. Me sista veckans utveckling, menar jag vi har fått de två parametrar som skall visa vilken väg marknaden skall framöver. De två alternativen är:

1. S&P bryter ATH och vi förtsätter vår long term bullmarket.
2. Vi bryter denna veckas low och sansynligheten är stor, att vi får en lång korrektion, trading range eller går in i en ny Bearmarket.

Alternativt kan vi också använda oss av DAX indexet, som har uppfört sig som S&P - någon av dessa index vill ge os en vink om vad som kommer att ske och hur man skall positionera sig.
Men låt oss se på S&P och vad som har hänt.
Och nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen........









Vi ser på en ting i taget - Först trendlinjer.


1.Kanske viktigast av allt - den blå stigande trendkanalen har ett upside break ur en STIGANDE trend kanal vilket är mycket positivt. Breaks iliknande situationer brukar följas av ännu brantare stigningar. Men break outs skall följas av test - vi ser nu den testen av kanalen - det SKALL hålla.



2
De grå trendlinjerna är lite speciella - obsevera först den tunna linjen med kontaktpunkterna 1 och 2. Om vi drar en parallel linje (tjock) med kontaktpunkt efter första ”1” så fånga den linjen perfekt fallets botten denna vecka. - vi har alltså trendlinje support i två perspektiv.

3.

W.D Gann talade om”ovebalance” när en korrektion mot huvudtrenden blir längre än tidigare korrektioner - DÅ är huvud trenden i fara. Den längsta korrektionen i pris vi haft sedan 2003, var i 2006 (markerad med grön pil). Förra veckas korrektion matchar den korrektionen exakt (100%). Ett sådant match ger support på 100% nivåen.
Dessutom är denna sista korrektion 50% av bull markets första korrektion ( i % ) - dubbel support alltså.

4.

TID - en fibonacci spiral (gröna lodräta linjer), matchar perfekt tidigare korrektioners botten markeringar - vilket gör det sansynligt att även denna nedgång är en korrektion.


Dessa fyra punkter är anledningen till att jag lägger så stor vikt vid utfallet omkring denna botten nivå. Att ett brot på denna nivå är lika betydelsefull som brott på ATH nivåen.

Det var den chart tekniska infallsvinkeln till problemet.


Låt oss nu se på några data som många lägger vikt på i situationer som den vi nu befinner oss i. Vi skall se på hur grupper av marknadsdeltagare är positionerade i marknaden.
Låt oss tala om de stora grupper marknadsdeltager som är av betydelse. Dom är:
1 Small Speculators
2. Large Speculators
3. Commercials
Dessa grupper är klart definerade på USA börsen och data på deras uppförande är tillgängligt.
Historiskt sett har man sett hur dessa grupper uppför sig vid historiskt viktiga punkter.
Detta är definitionen av de olika grupperna:
Commercial Hedgers – institutions and individuals, who manage the cash side of the business in the underlying commodity, like farmers, miners, international businesses and processors. Commercials are free from position limits.
Non-Commercials (Large Speculators) – This is typically a large floor trader, a managed futures account, or a small hedge fund. In general, these types of traders are technically trend followers. Since the large speculators are consistent trend followers and usually overdo it at extremes, we want to follow their movements with caution as they are usually wrong.
Small Speculators – This includes all speculators with positions below reportable limits and small hedgers.
Som “small speculator”, - du och jag - för oss gäller de att hålla sig på samma sida som Commercials - dom har oftas rätt! Det gäller att ha samma position som dom.
Detta första chart visar ”Small Speculators” och det är skalan till vänster som visar om dom ligger long eller short i marknaden. Brun linje




Korrelationen är inte helt tydlig, men det kan spåras ett sammanhang mellan bottnar i indexet (brunt) och bottnar i indexet (blått)


Det är när vi går till Commercials det börjar bli intressant. Vi kan här se att dom ligger kraftigt long. Mer så än någonsin sedan 2002 (och det är på samma sida som dom, vi skall ligga..........)


I chartet nedan ser vi hur large speculator ligger - Hedge Funds och liknande. Här kan vi också ana en korrelarion mellan bottnar i de två kurvorna - MEN observera MAGNITUDEN av deras short postioner.




Det är i denna situation vi skall föreställa os vad som händer om vår botten S&P håller och vi börjar stiga över ATH. Historiskt sett är detta en explosiv situation.
ALLA dessa positioner skall köpas tillbaka - om det sker, så får vi ett antagligen ett break out vi aldrig sett maken till.
Det skall ses i ett lång siktigt perspektiv.


Den tredje faktor vi skall se på, är investor sentiment - som är lite mer kortsiktigt, men viktig information vid ytterligheter.

Läs vad Gary skrev fredag eftermiddag:




För ikke engelsk språkiga, kan jag berätta att investorer vid ytterst få tillfällen, mätbart har varit så negativa på marknaden som i denna vecka som vi nyss genomlevt. Denna negativism är oftast sedd vid botten av korrektioner eller bottenformationer över huvud taget - och det skall ses i samband med vår första genomgång av chartet ovan.


Slutligen har vi ”subprime loan” krisen med efterföljande handling av FED och ECB i slutet av veckan.

Vad betyder denna incident för utvecklingen?

För att ta ställning till den frågan vill jag presentera Don Wolanchuk.

http://www.wolanchuk.com/



Impressive eller hur - det verkar som om han vet vad han talar om.

Detta skrev han 2001:



James Sinclair, är en annan oldtimer

http://goldprice.org/news/2005/06/james-sinclair-gold-interview-in-new.html

Han skriver i weekenden:

Vi ser här hur två personer med enorm erfarenhet tolkar situationen på samma sätt. Av olika orsaker menar dom att att FED och ECB kommer att fylla på med pengar så länge och så mycket som behövs - det kommer att av värja krisen.

Men som Sinclair påpekar, så kan det få andra konsekvenser. Om vi till exempel föreställer oss att krisen är större än vi överhuvud taget kan föreställa oss (vilket det ju faktiskt verkar som...). Då uppstår problemet med inflation. Vad som sker, är ju att man trycker pengar och för in dom systemet, vilket är ínflations drivande - och Sinclair går ju också så långt att han talar om hyperinflation.
Han skriver om tysklands hyperinflation och aktierpiser.
Låt oss se på aktiepriserna från 1920 i Tyskland:




OK, what’s the bottom line?
Låt os göra en sammanfattning.





1 Vi har chart stöd på många olika sätt vid nuvarande låg punkt
2. Fredagens low låg högre än måndagens, trots sämre nyheter.
3. Large Speculators ligger massivt short - dom brukar ofta gissa fel.
4. Commercials ligger long - dom har oftast rätt
5. Bearish sentiment är bland det högsta vi sett - det är bullish
6. Insiders har börjat handla - speciellt financials och Real Estate
Detta är argument för att köpa på denna nivå teknist sett är detta en köpsnivå. vårt stop loss kan sättas nära ett eventuellt supportbreak.

RISKEN är lividitets krisen som synlig gjorts genom FED och ECBs handlande. Skall denna kris sänka aktie marknaden?
Om vi skall lyssna på Don Wolanchuk, så tar dom stora grabbarna hand om dom stora grabbarna därför tillåts inte systemet att gå fallit. - det är inbyggt i systemet att vi rider ut ur kriserna och James Sinclair säger i princip detsamma, även om han drar in det som är nyckel punkten just nu - är denna kris större än vad vi tidigare sett - vilket den med stor sansynlighet är - och är den för stor att kunna handskas med?
Den sista frågan är egentligen irrelevant för aktiemarknaden.
A. Om vi rider ut och marknaden får förtroendet tillbaks den så borde marknaden stiga.
B. Får inte marknaden tillbaks förtroendet, så säger Sinclair att ECB och FED kommer att pumpa in likviditet tills förtroendet återuppstår. Problemet är bara att detta kan vara oerhört inflationsdrivande. Men skulle det gå så långt att vi närmar oss hyperinflation, så stiger aktiemarknaden än då - det visade det sig i Tyskland.

Utan att ta ställning till vika krafter som är starkast, tror jag vi sitter i en utmärkt situation till att finna ut av vilken väg vi skall, genom att studera SnP indexet.

Får vi en ”close” under sista måndagens low, så har vi en kraftig indikation på att marknaden tar krisen på allvar och att korrektione kommer att följa säsongs indexet ned, med lägre kurser fram till slutet av Oktober.
Håller däremot detta low och vi kommer över ATH i S&P 500 igen är detta en stark indikation på att vi skall följa Russel 2000 och DOW Jones mot nya höjder. Antagligen komer vi i så fall att få se en ”short covering” man aldrig sett make till tidigare.

No comments:

hit counter
Payday Loan On Line

Counters
Matchmaking